Berkes Zsolt vagyonőr őszintén beszél a szakma előnyeiről és hátrányairól – Interjú

Szerző: | 2023. november. 24. | Munka

Berkes Zsolt 15 éve szerezte meg vagyonőri képzését. (Forrás: 123RF)

Berkes Zsolt 15 évvel ezelőtt végezte el a vagyonőri képzést, ettől függetlenül csupán egy éve dolgozik ebben a szakmában. Interjúnkban a vagyonőri szakma kapcsán beszélgettünk vele.

Milyen munkákat végzett korábban?

Az érettségi után végeztem el a vagyonőri képzést, de csak 1 éve dolgozom ténylegesen benne. Mindig volt más: voltam hivatásos katona, személyi edző, erőnléti edző. Emellett kísértem befolyásos üzletembereket, illetve volt idő, hogy szórakozóhelyek vendégeiért és magáért az objektumért feleltem. Illetve egy ideig magánnyomozóként is dolgoztam.

A vagyonőri szakma mellett milyen végzettsége van?

Lediplomáztam a középiskolai tanulmányaimat követően a Testnevelési Főiskolán, de a diplomámat sosem hasznosítottam.

Milyen készségek, és képességek tulajdonságok a legfontosabbak a vagyonőri szakma gyakorlásához?

Három dolgot emelnék ki: munkabiztonság, önfegyelem és átláthatóság.

Van bármiféle előírás a szakmáját illetően?

A West Balkán-tragédia óta igen. Azóta minden szórakozóhelyen megkövetelik törvényileg, hogy négyből legalább egy „kidobónak” legyen hivatalos szakképesítése.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást az eddigi munkájában? Hogyan oldotta meg?

Egyszer fegyvert fogtak rám, az egy nagy kihívás volt. Itt a katonai és sport múltamat be kellett vetni. Le kellett tepernem az embert a földre, elvenni tőle a fegyvert, utána hívni a rendőrséget, majd utána már a rendőrök intézkedtek.

Hogyan telik egy munkanapja?

Most egy objektumvédelemmel foglalkozom. Ez egy nagyon összetett folyamat: kamerákat, sorompókat és ügyfeleket egyaránt kezelek.

Mit gondol a szakmunkások társadalmi megítéléséről? Hogy látja változott a kékgalléros munkát végzők társadalmi megbecsülése az elmúlt években?

Szerintem igen, változott. Mivel nagyon kevés a jól képzett szakmunkás, ezért sokkal jobban megbecsülik őket.

A Berkes családban vannak mások is, akiknek szakmai végzettségük van és ezen a területen dolgoznak? 

Igen, van. Keresztapám csinálja ugyanezt. A Berkes családban ő. De a szűk ismeretségi körömben rengetegen foglalkoznak ugyanezzel.

Ha szeretnél részt vállalni a közrend fenntartásában, és szeretnének hozzájárulni az emberek életkörülményeinek mindennapi biztonságához neked ajánljuk a rendészeti őr szakma tanulását.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó