Járműipari Nyílt Nap a BMW debreceni gyárában

Szerző: | 2023. november. 12. | Munka

Johannes Trauth a BMW Group Gyár Debrecen alelnöke nyitóbeszédét mondja egy pódiumon, előtte székeken ülnek a fiatalok.

A BMW debreceni gyára november 9-én járműipari nyílt napot rendezett a továbbtanulás előtt álló nyolcadikos diákok számára. A vállalat képzőközpontjában megnyílt rendezvényre közel ezer fiatalt várnak.

A megnyitón Papp László polgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a gazdaságfejlesztés alapja az oktatás, és a BMW megjelenése korszakváltást hozott a Debrecenben.

A debreceni szakképzés az iparfejlesztés eredményeként felértékelődött: amíg 2015-ben csak hétezerötszáz diák tanult a város szakképző intézményeiben, ez a szám ma már tizenkétezer felett van. A debreceni BMW gyárral kötött megállapodás alapján szeptembertől száz diák kezdte meg tanulmányait a vállalat új képzési központjában, és ez a szám évente további százzal bővül majd. 

Johannes Trauth, a BMW Group Gyár Debrecen alelnöke elmondta, hogy a járműipari nyílt napon a fiataloknak bemutatják, milyen környezet és munkakultúra vár rájuk a BMW gyárában, ha később ott szeretnének majd dolgozni. Az új képzési központjukat nemcsak a munkatársak oktatására használják, hanem toborzó irodaként is fog funkcionálni a jövőben.

  „Jelenleg háromezren dolgoznak a gyár építésén, az elsőként átadott képzési központ után hamarosan új szolgáltató házat adnak át, egy év múlva pedig az első gépkocsi is legördül a debreceni gyártósorról.”

Tette hozzá Johannes Trauth a BMW Group Gyár Debrecen alelnöke a járműipari nyíltnap megnyitóján.
Johannes Trauth a BMW Group Gyár Debrecen alelnöke egy BMW mintájú sütit vesz el,egy neki kínált tálcáról.
Johannes Trauth azt is kiemelte, hogy havonta 50-100 új munkatársat vesznek fel a debreceni gyárba. (Fotó: BMW Group Gyár Debrecen facebook oldala)

Johannes Trauth azt is kiemelte, hogy havonta 50-100 új munkatársat vesznek fel a debreceni gyárban. A szeptemberben megkezdett képzésen részt vevő száz tanuló között jelenleg csak egy lány található, de a céljuk, hogy a jövőben több lány is csatlakozzon a programhoz.

A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja, Tirpák Zsolt kiemelte, hogy céljuk versenyképes munkaerő képzése olyan gazdasági környezetben, amely jövőképet tud mutatni a fiataloknak.

Amikor kiderült, hogy a BMW debreceni autógyárat épít, három speciális szakképző intézményükben megduplázódott a diáklétszám. Ezekben az iskolákban informatikusokat, elektronikai-, mechatronikai- és gépjármű mechatronikai technikusokat képeznek. – tette hozzá Tirpák Zsolt. Kihangsúlyozva azt is, hogy az autógyártás egy mechatronikai folyamat.

MTI

Kiemelt kép forrása BMW Group Gyár Debrecen facebook oldala.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.