Középiskolai felvételi 2023 – Már elérhetőek a középiskolák felvételi tájékoztatói

Szerző: | 2023. október. 19. | Iskolák

A képen egy füzetbe rajzolt terv látható.

Te is pályaválasztás előtt állsz? Sok fontos kérdésben kell döntened és még több határidőt észben tartanod? Ebben szeretnénk segítséget nyújtani Neked! Összeszedtük, mikor, milyen határidőre kell figyelni a középiskolai felvételi eljárásban. Rögtön itt az első fontos dátum! A középiskolák honlapján már megnézheted a felvételi tájékoztatókat.

A középfokú iskolák a mai napig hirdetik meg azokat a tanulmányi területeket, amelyekre a jövő tanévben jelentkezőket fogadnak. A felvételi tájékoztató tartalmazza, hogy melyek az adott középiskola felvételi követelményei.

Mindenképpen érdemes ezekre a tájékoztatókra rákeresni az iskola weboldalán mert több fontos információt megtudhatsz és választ kapsz a továbbtanulással kapcsolatos kérdéseidre.

A felvételi tájékoztatóban megtalálod:

  • a középfokú iskola OM azonosítóját
  • feladatellátási helyenként a meghirdetett tanulmányi területek leírását, az azokat jelölő belső kódokat
  • a középiskola felvételi eljárásának rendjét
  • a felvételi kérelmek elbírálásának, rangsorolásának módját, szabályait
  • a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő jelentkezőre vonatkozó speciális elbírálási szabályokat
  • ha az iskola szóbeli vizsgát vagy az EMMI rendelet 27. § (5) bekezdés szerinti képesség-, készségfelmérést szervez, a vizsga vagy a felmérés követelményeit, időpontját és helyét
  • ha az adott középfokú iskola nem készít fel érettségi vizsgára, az arra vonatkozó tájékoztatást
  • a szakképző intézmények a felvételi tájékoztatóban ismertetik az általa oktatott szakmák körét és azok ágazatát
  • a pályaalkalmassági követelményeket (Csak olyan tanulót lehet felvenni vagy átvenni a szakképzésbe, aki a választott szakmára vonatkozóan a képzési és kimeneti követelményekben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá a pályaalkalmassági követelményeknek megfelel.)
Tanácstalan tinédzsert ábrázol a kép.
Abban az esetben, ha még nem tudod, hogy melyik középiskolát válaszd a KIFIR program lesz a segítségedre. (Fotó:123rf)

A KIFIR kereső program is segít

Abban az esetben, ha még nem tudod, hogy melyik középiskolát válaszd a KIFIR program lesz a segítségedre.

Az Oktatási Hivatal weboldalán található programfelület lehetővé teszi a középiskolák által meghirdetett tanulmányi területek és a nyilvánosságra hozott felvételi tájékoztatók közötti keresést.

A KIFIR tanulmányi terület, felvételi tájékoztató és írásbeli vizsgahelyszín keresőprogram tartalmazza valamennyi középfokú iskolai felvételt hirdető intézmény OM azonosító számát, azt a feladatellátási helyet, ahol az adott tanulmányi területet meghirdették, továbbá azon tanulmányi területek rövid leírását, amelyek közül a jelentkezők a középfokú felvételi eljárás során választhatnak.

A program lehetővé teszi a központi írásbeli vizsgát szervező intézmények közötti keresést is. A KIFIR program a mai naptól már elérhető és használható!

A program használata során − földrajzi és tanulmányi szempontok alapján, különböző szűrési feltételek beállításával − készítheted el a továbbtanulási céljaidhoz igazodó tanulmányi terület listát.

 A legpontosabb találati eredmény a kiválasztott intézmény OM azonosítójának megadásával érhető el. Ha ezt nem ismered, úgy az intézmény nevére, vagy annak egy részletére is lehet keresni.

Amennyiben nincs még konkrét kiszemelt intézmény, úgy keresést indíthatsz akár az adott vármegye vagy település minden iskolájára, egy képzéstípusra, a rangsorolás szempontjaira, gimnázium képzéstípus esetén évfolyamokra, illetve ágazat/szakma/kimenet keresési feltétel megadásával egy konkrét szakképzettségi/szakképesítési célra vagy éppen a tanulmányi terület szövegének egy részletére (például: pék, nyelvi előkészítő)

Ha teljesen tanácstalan vagy számos pályaválasztási kiállításra látogathatsz el vagy a középiskolák nyílt napjait, az iskolabörze rendezvényeit is érdemes felkeresni.

Segítségedre lehet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat is ahol szakemberek segítenek a pályaorientációval kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Ezt is ajánljuk!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó