Szeretnéd, hogy jobban sikerüljenek a dolgozataid? Ezek az ételek javítják a memóriád!

Szerző: | 2023. március. 10. | Egészség

Ezekkel az ételekkel javíthatod a memóriád!

Ahhoz, hogy jó eredményeket érj el az iskolában, feltétlenül szükséges, hogy a memóriád a lehető legjobban működjön.

Elég bosszantó tud lenni, ha egész előző este egy töri témazáróra készültél, és aztán, amikor kiosztják a feladatsort, hirtelen nem jut eszedbe egy kulcsfontosságú évszám. Az is csalódást okozhat, ha egy irodalom dolgozat kijavítása után szembesülsz azzal, hogy véletlenül összecserélted két mű szerzőit. Nem csupán ennél a két tárgynál, hanem az összes esetében fontos, hogy maximumot tudj nyújtani egy bejelentett témazáró és egy váratlan röpdolgozat vagy feleltetés esetén egyaránt. Most eláruljuk neked, milyen ételek fogyasztásával serkentheted az agyad működését, javíthatod a memóriád.

A leghasznosabb nasi

Kezdjük azzal, ami a legjobban fog tetszeni. Az étcsokoládé javítja a vérkeringését az agynak. Továbbá fenntartja a szellemi frissességet a benne található koffein révén. Azonban csak mérsékelt fogyasztása javasolt! Ügyelj arra, hogy minél magasabb kakaótartalmú étcsokit fogyassz!

Ami nem fog meglepetést okozni

Bizonyára nem egyszer hallgattad már te is végig a hosszú monológokat a szüleidtől, nagyszüleidtől, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hasznosságával kapcsolatban. Van benne igazság!

A zöldségek közül pont a zöld színűeket érdemes a leginkább fogyasztani. A fejes saláta, a brokkoli, a spenót, a cukkini és a paraj mind a bennük található klorofillnek köszönhetik színüket. Ez az anyag rendkívül pozitív befolyással van az agy működésére. Támogatja annak véráramlását, jó hatással van az idegrendszerre, és segít az összpontosításban.

A gyümölcsök közül a bogyósokat érdemes a leginkább fogyasztani. Tehát eper, szeder, áfonya, málna minden mennyiségben! Ezeket a gyümölcsöket az édes ízük miatt amúgy is nagyon sokan szeretik. Magas C-vitamin tartalmuk és antociánjaiknak köszönhetően javítják a memóriát.

Milyen vitaminokra van még szüksége feltétlenül az agynak?

Bizonyított, hogy a B-vitamin és az E-vitamin egyaránt javítja az agyi tevékenységeket.

A teljes kiőrlésű gabonafélék kiváló energiaforrások, amelyek tartalmazzák a B-vitamincsoport számos tagját. Ezek elengedhetetlenek az idegrendszer egészséges működéséhez, és kedvezően hatnak a szellemi teljesítményre. Továbbá hozzájárulnak a depresszió, fáradtság, idegkárosodás megelőzéséhez.

E-vitaminhoz a legkönnyebben olajos magvak fogyasztásával juthattok hozzá. Ezek erősítik a koncentrációképességet, valamint javítják a koncentrációt és az agy oxigénellátását.

Zsírsavakra is szükség van

A tengeri halak az Omega-3 zsírtartalmuk révén fontosak az agy egészséges fejlődéséhez. Segítik a koncentrációs készséget, és javítják a memóriát. Emellett még a telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj van különösen jó hatással az agyműködésre.

A lista itt nem ér véget

Vannak még további olyan ételek, amelyek bizonyítottan pozitívan befolyásolják az agyi tevékenységeket:

  • paradicsom
  • avokádó
  • fokhagyma
  • spárga
  • kurkuma
  • cékla
  • tojásfehérje

Nem csupán az étel fontos

A megfelelő étkezés mellett természetesen nagyon fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet) vigyél be a szervezetedbe mindennap. Ennek hiányában ugyanis romolhat a koncentrációd és a rövid távú memóriád. Ezek pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot, jól teljesíts a suliban, és kiváló legyen a bizonyítványod.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.