Hagyományos Mester Remek díjat kapott a mézesbábos

Szerző: | 2023. április. 14. | Mi leszek?

A képen kinyújtott mézeskalács tészta látható, abból kivágva Magyarország körvonala

Takács Béla mézeskalácsból készült lakodalmas fáját és kardját a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság versenyén a “Hagyományos Mester Remek” díjban részesítette a szakmai zsűri.  Ezt az elismerést csak azok kaphatják meg, akik egyedi, kiemelkedő művészeti értékű munkát végeznek egy mesterségen belül. Azok, akiknek a termékein a magyar népművészet jegyei is megjelennek, ezzel a hagyományőrzést is támogatják a mesterségükön belül.

Mi az a Hagyományos Mester Remek díj?

A „Hagyományos Mester Remek”, a „Modern Mester Remek” vagy a „Hagyományos Míves Termék”, a „Modern Míves Termék és Ajándéktárgy” kategóriába besorolt alkotások minősített népi iparművészeti alkotások. Arról, hogy ezeket a címeket mely termék kaphatja meg, a Hagyományok Háza szakmai zsűrije dönt. Az alkotók kérelmet nyújtanak be, amelyet egy Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság elnevezésű zsűri bírál el. A zsűri tagjait a Hagyományok Háza főigazgatója jelöli ki.

A képen egy mézeskalács tésztából készített szív látható
Fontos szempont a termékek elkészítésének módja is, cél a hagyományőrzés (Fotó: 123rf.com)

A Hagyományos Mester Remekig tartó út

A szécsényi mézeskalács-készítő az ország mézesbábos szakemberei között a legjobbak közé tartozik. Mestere a mézeskalácsra történő írásnak, a motívumoknak, a díszítésnek. 1974-ben kezdte a helyi cukrászüzemben a tanulóidejét, és még mindig a régi, jól bevált módszerekkel dolgozik. Takács Béla műhelyéből díszmunkák és ehető mézeskalácsok egyaránt kerülnek ki, de saját bevallása szerint a díszített mézeskalácsok élvezeti értéke csekély. Ezeken inkább a művészeti fogásokat, a tájegységekre jellemző motívumokat lehet megcsodálni, megismerni.

A képen sok mézeskalács látható
A népi motívumok megjelenése is fontos kritérium a zsűri számára (Fotó: 123rf.com)

Takács Béla számára kiemelten fontos a tanulás. Azt vallja, hogy “a mézeskalács készítésben is lépést kell tartani a korral, még akkor is, ha úgy néz ki, hogy kevés benne a változás. A receptúra összeállítása, az alapanyagok kiválasztása, a tészta elkészítése mind, mind fontos.” Szakmai elhivatottságát már egyéb díjakkal is jutalmazták: 2019-ben az Év Mestere díjra is javasolták.

Ha érdekelnek a régi szakmák, akkor játszd végig kvízünket, amelyben megismerheted a régi magyar mesterségeket.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó