Izgalmas, különleges időben élünk

Szerző: | 2024. február. 27. | Mi leszek?

A Pannon Egyetem kutatója. (Fotó: Kőhalmi Péter)

„Legyen szó bármilyen tudás megszerzéséről, az természetesen nem lesz a kárukra, különösen, ha gyakorlati, a mindennapi életben használható ismeretekről van szó, amiben most élünk.”

Gyorsan változó világban élünk. Mit gondol, mi az, amit az előttünk álló évtizedekről jó eséllyel kijelenthetünk?

A mindennapi életünket egyre inkább befolyásolják a különféle válságok, mint például háborúk, gazdasági nehézségek, politikai zavarok és környezeti problémák. A polikrízis kifejezése azt írja le, hogy ezek a krízisek nem egymástól független események, hanem összetett problémák, amelyek egymást erősítve, együttesen hatnak ránk. A polikrízis kibontakozása annak bizonyítéka, hogy az emberiség belép a nagy felbomlásnak nevezett következmények időszakába, amikor az egyes hatások összeadódnak, és éppen azokat a környezeti, valamint társadalmi rendszereket veszélyeztetik, amelyek napjaink az emberi civilizáció alapjait jelentik. A nagy felbomlás kora várhatóan hatalmas kihívások elé állít minket, amelyben elmélyülő akut, illetve krónikus válságok együttesen és összetett módon, eltérő léptékben, ám más-más végeredménnyel, kölcsönösen hatnak majd ránk, alapvető változásokat okozva az életünkben a környezeti és társadalmi rendszerek átalakulásán keresztül.

Hogyan lehet mentálisan jól felkészülni az előre nem teljesen látható, de feltételezhető változásokra?

Az, hogy ki hogyan birkózik meg a nehézségekkel és a kilátástalansággal, természetesen nagyon személyes dolog. Ám úgy tűnik, hogy jellemzően két utat követünk, hogy megbékülhessünk a helyzettel. Ezek nem zárják ki egymást, sőt a legtöbben a kettő valamely elegyével élünk majd. Ezt nagyban meghatározza a lelki és szellemi érettség, illetve az ember személyisége is. Cselekvő, vagy szemlélő típus. Felkészül és alkalmazkodik, vagy megbékél és elfogad. Hiszen bárki hozhat az életével kapcsolatban bármilyen döntést szabadon – kevésbé, ha szülő –, és az nem jó vagy rossz, hanem az övé. De ezt csak annak a fényében teheti meg hitelesen, ha tisztán szembenézett a valósággal, és azt szem előtt tartva határoz így vagy úgy. Ahogy az idő halad, és a folyamatok kibontakoznak a szemünk előtt, egyre többen fognak tanácstalanul, a kérdéseikkel fordulni felénk, és hogy akkor hányan leszünk, akik támaszt jelenthetnek a másiknak, bizony sorsdöntő lehet. Ha bátran és higgadtan nézünk szembe a valósággal, akkor jó eséllyel tudjuk majd azt is, hogy mi a dolgunk vele, és szabadon hozhatjuk meg az igazi döntéseinket az életünkkel kapcsolatban. Ez pedig egy lehetséges módja annak, hogy megértsük a minket körülvevő világ rendkívül összetett helyzetét, valamint segíthet abban, hogy újraértékeljük és megtaláljuk, ami valóban fontos az életükben.

Milyen életre készülhetnek azok a fiatalok, akik jelenleg még tanulnak és a jövőjüket tervezik?

A következő harminc év valószínűleg egy folyamatos változást hozó, a megszokott létünket lassan felőrlő időszak lesz: hozzá fogunk szokni minden drámai átalakuláshoz, az új normalitás egyes formáihoz. Mert bárhogyan is alakuljon az emberiség küzdelme az előtte álló felmérhetetlen kihívásokkal, annak az életmódnak, amelyet mi jó életként ismerünk, a legtöbbünk számára jó eséllyel vége lesz. Ilyen a folyamatos gazdasági növekedés, a végtelennek gondolt technológiai fejlődés, az a globális piac, amely képes kielégíteni a legkülönfélébb emberi vágyakat, a lehetőség, hogy nagy távolságokat utazzunk be könnyedén, külföldi országok gyakori meglátogatása, az egész éves mezőgazdasági bőség, a végtelen mennyiségben rendelkezésre álló szintetikus anyagok, amelyekből olcsó, jó minőségű fogyasztási javak lesznek, a légkondicionált környezetek, az emberi élvezet számára fenntartott vadon, a tengerparti és hegyvidéki nyaralások, a reggeli kávé és az esti pohár bor, a jobb élet a gyermekeink számára, a biztonság a természeti katasztrófák elől, a bőséges tiszta víz, az otthonok, autók és földek magántulajdonlása, egy olyan én, amely különféle tapasztalatok, tárgyak és érzések felhalmozása révén tesz szert értelemre, az emberi szabadság, amit úgy értünk, hogy megválaszthatod, hol élsz, kit szeretsz, ki vagy te és miben hiszel; és végül egy stabil klíma, amely háttérként szolgál ahhoz, hogy előtte játszhassuk el az emberi drámáinkat.

Mit gondol milyen tulajdonságokkal felvértezett fiatalok lehetnek sikeresek a ránk váró és komoly kihívásokat rejtő időkben?

Mit tanácsolna a mai fiataloknak, hogyan készüljenek fel az előttük álló évekre?

A fenti kérdésekre adott válaszokat, illetve az interjút teljes terjedelmében az UNIside friss kiadványában olvashatod, amit ezen a linken keresztül rendelhetsz meg.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.