Medgyaszay István születésnapja és a kőműves szakma

Szerző: | 2023. augusztus. 11. | Mi leszek?

A képen egy kőműves téglafalat épít

Medgyaszay István 1877. augusztus 23-án született Budapesten. Az iskolai tanulmányai után kőművesként dolgozott, majd építész irodában tanult és gyakornokoskodott. Medgyaszay Istvánt ma a vasbeton építészet egyik kiemelkedő szakembereként tartja számon a magyar építész szakma, akinek a nevéhez fűződik többek között a veszprémi és a nagykanizsai színház, a budai Baár-Madas Református Leánylíceum, és a kelenföldi református templom épületeinek tervezése és kivitelezése. Az ő születésnapjának alkalmából ma a kőműves szakma bemutatásával készültünk nektek.

A képen egy kőműves téglafalat épít
Medgyaszay István a szakmáját kőművesként kezdte (Fotó: 123rf.com)

Medgyaszay István munkássága

Medgyaszay a bécsi egyetemen tanult, és pályázat útján jutott be a szecessziós stílus nagy alakjának, Otto Wagnernek a mesteriskolájába. Párizsban ismerkedett meg a vasbeton építészet technológiájával, eredményeivel. Az 1800-as évek végén a ma már természetesnek számító vasbeton építészet még gyerekcipőben járt, a technológia megítélése modernnek és szokatlannak számított. Medgyaszay István még Párizsban tartózkodás alatt megtervezte a Veszprémi Színház épületét, és ez az alkotása tette őt híressé hazánkban és külföldön egyaránt. Ami kiemelkedő a munkásságában, hogy több építményt is a saját szabadalma szerinti előregyártott vasbeton födémmel készített el. Medgyaszay építészetelméleti írásai, amelyek a vasbeton alkalmazásáról és az építészet fejlődéséről szólnak, még ma is kiemelkedő műveknek számítanak a szakmában.

A kőműves szakma

Napjaink egyik legkeresettebb, és sajnos nem eléggé megbecsült szakmája a kőműves szakma. A kőművesek azok, akik az épületek alapjait készítik, ők alkotják meg a falakat, a belső szerkezeteket, boltíveket, helyiségeket, lépcsőket. Egy épület teljes vázát az alapoktól a tetőig a kőművesek készítik elő. Ha kerítéseket kell készíteni, oszlopokat, teraszokat, akkor azokat mind kőművesek mérik ki, építik meg. Ehhez a munkához jó szemmérték, tervező elme, jó fizikum és precizitás szükséges. A műszaki érzék is elengedhetetlen, hiszen a kőművesek az épületek tervrajza alapján készítenek el minden épületrészletet. Egy épület részleteinek felépítését természetesen nem egy ember végzi, hanem egy brigád, akiket a kőműves irányít. Ahhoz, hogy ezt a feladatot jól lássa el, szüksége van arra, hogy jó kommunikációs készséggel irányítsa a hozzá tartozó munkásokat, és logikusan megtervezve irányítsa a munkafolyamatokat. Amint a kőművesek befejezik a munkát egy építkezésen, átadják a terepet a többi építőipari szakember részére, például a burkoló, szerelő, tetőfedő szakma képviselőinek.

A képen egy kőműves téglafalat épít
A kőműves elvégzett munkájára épül minden más építőipari szakember munkája (Fotó: 123rf.com)

Milyen készségekre van szüksége egy kőműves szakembernek?

A kommunikációs készségről már szó esett, és említettem a logikai készségeket is. A tervezés nem csak a munkafolyamatok szervezése során fontos. A kőművesnek nem csak az emberi erőforrásokat kell hasznosan beosztania, hanem az építőanyagokat, alapanyagokat is. Emellett tervezni kell az időjárás okozta fennakadásokkal, a munkát úgy kell irányítania, hogy az esetleges rossz idő esetén se álljon tétlenül a brigád, hiszen felújításokat lehet végezni olyan épületekben is, ahol az időjárás nem akadály. A munkavégzéshez szükséges építőanyag igényeket is fel kell tudnia mérni, így a matematikai készségeket sem árt fejlesztenie annak, akit érdekel ez a szakma.

A szakmára jellemző a szezonalitás. Télen is lehet felújítási munkálatokat végezni, de a nagy építkezések főképp kora nyár és késő ősz között zajlanak, ami azt jelenti, hogy ilyenkor napkeltétől napnyugtáig dolgoznak a brigádok az építési területeken. Télen főképp a felújítási munkálatok zajlanak. Éppen emiatt a szezonalitás miatt szükséges a rugalmasság, a jó fizikum.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy minden országban az építőipar ágazatában történik a legtöbb munkabaleset, tehát a kőműves szakmát olyanoknak ajánljuk, akik képesek precízen és alaposan végezni a munkájukat. Az építési területeken az építőanyag miatt figyelni kell a leesés elleni védelemre, illetve arra, hogy semmi ne essen ránk, valamint hogy elkerüljük a zúzódásokat, az esetleges áramütéseket, és munkavégzés közben is folyamatosan szemmel tartsuk a környezetünket, amelyben a rossz látási viszonyok (pl. por) mellett is kis- és nagygépek mozognak. A szakma szépségét elsősorban a kreativitás adja, hiszen büszkeséggel töltheti el az elkészült épület azt, aki dolgozott rajta.

A képen egy építkezés látható, téglákon egy munkavédelmi sisak szerepel
A körültekintés és a biztonságos munkavégzés alapfeltétel ebben a szakmában (Fotó: 123rf.com)

Fizetés a kőműves szakmában

Nem titok, hogy egy jó kőműves szakember igen jól kereshet a szakmájában. A www.fizetesek.hu oldal szerint kőművesként havi bruttó 290 ezer és 798 ezer forint közötti fizetésre lehet számítani, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg attól is függ, hogy mennyi megrendelést tudsz feldolgozni, milyen gyorsan és szépen dolgozik a brigádod. Az is fontos, hogy mennyi tapasztalatod van, és hogy vállalkozóként működsz, vagy egy nagyobb cégnek dolgozol. Amennyiben vállalkozóként szeretnél tevékenykedni, mindenképpen fejlesztened kell a vállalkozói kompetenciádat is.

A kőműves szakma hároméves képzése, és a szakmai bizonyítvány megszerzése után is folyamatos fejlődésre van szükséged, hiszen a technikák, technológiák, alapanyagok is folyamatosan fejlődnek, és ezeket neked ismerned kell. Ha pedig a szakképzés után szeretnél továbbtanulni, akkor tanulhatsz más építőipari szakmát, amelyek kiegészítik a kőműves tudásodat. 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a kőműves szakma, akkor a hozzá tartozó képzési és kimeneti követelményeket itt tekintheted meg.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.