Petőfi Felhő zenei pályázat

Szerző: | 2023. augusztus. 1. | Fősodor

A képen egy régi mikrofon látható, amelyet átjár egy hullám

2023. augusztus 31-ig meghosszabbították a Petőfi Felhő Projekt zenei pályázat benyújtási határidejét. A kiírás célja  Petőfi Sándor verseiből készült zenei feldolgozások létrehozásának támogatása. A pályázatban 200 előre kijelölt Petőfi vers közül lehet választani. Az elkészült dal lehet a teljes vers megzenésítése, de a minimum követelmény az, hogy legalább négy sor szószerinti idézet szerepeljen a dalban.

A Petőfi Felhő zenei pályázat célja

Idén 200 éve született Petőfi Sándor. Erről korábban már írtunk egy cikket, amelyet itt olvashattok el. Az évforduló alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. a Magyar Kultúráért Alapítvány megbízásából pályázatot hirdetett olyan magyar nyelvű, saját, új, bármilyen zenei stílusú – kivéve komolyzene – dalok létrehozásának és előadásának támogatására, amelyek egy megadott listában szereplő Petőfi Sándor által írt vers szó szerinti részletét (minimum 4 sor) vagy teljes szövegét tartalmazzák.

A 200 db Petőfi Sándor által írt vers listája itt érhető el. A pályázók bármelyik verset kiválaszthatják a listából, de 1 pályázatban kizárólag 1 vers feldolgozására van lehetőség. Ahhoz, hogy a verseket pályázhass, regisztrálnod kell a https://hajogyar.hu oldalon.

Hogyan jelentkezhetsz a Petőfi Felhő zenei pályázatra?

Egy pályázatban csak dalra lehet alkotói támogatást igényelni, amelynek értéke bruttó 600 ezer forint. Egy magánszemély maximum 3 dalra nyerhet támogatást. 

A pályázók kétféleképpen dolgozhatják fel az általuk kiválasztott verset: vagy a teljes verset megzenésítik, vagy egy versrészletet – minimum 4 sor – dolgoznak fel, amelyhez további kiegészítő szövegeket írnak. Az idézeteknek szó szerint kell tartalmazniuk a Petőfi Sándor vers részletét. 

A képen egy mikrofonállvány látható és egy keverőpult
A szervezők olyanok jelentkezését várják, akiknek már van zenei tapasztalatuk, jártasságuk (Fotó: 123rf.com)

Pályázatot olyan magyarországi vagy szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi, szlovéniai, magát magyarnak valló személyek nyújthatnak be, akik a pályázat benyújtásakor betöltötték a 18. életévüket, a felhívás megjelenését megelőzően legalább 1 éve tevékenykedtek a zeneiparban (akár zenei formáció tagjaként, vagy önálló előadóként), és igazolni tudja, hogy minimum 1 évvel a felhívás kiírása előtt megjelent legalább 1 ISRC kóddal rendelkező zeneműve.

A szervezők stúdió minőségű felvételeket várnak a pályázat során. A hangfelvételre vonatkozó technikai specifikáció:

  • 192Kbit/s 48khz vagy 320Kbit/s 48khz mp3 hangfájl;
  • maximum 25 MB méret;
  • minimum 2:30 és maximum 3:50 perces hosszúság.

A részletes pályázati kiírás itt olvasható.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.