Rendészet és közszolgálat – ahol a rendfenntartás lehet a hivatásod

Szerző: | 2024. március. 17. | Mi leszek?

A rendészet és közszolgálat ágazat a magánbiztonsági, a rendészeti és rendvédelmi szakmákat foglalja magába. Ha elkötelezett és elhivatott vagy, érdeklődsz a rendészet és a közigazgatás iránt, és szeretnél hozzájárulni a rendfenntartáshoz és az állampolgárok védelmezéséhez, válassz szakmát ebből az ágazatból!

Közszolgálati technikus

A közszolgálati technikus kétféle szakmairányon végezheti el tanulmányait az öt éves technikumi képzés során: rendészeti technikusként a rendészet és rendvédelem, vagy közigazgatási ügyintézőként a közigazgatás területén dolgozhat. 

A rendészeti technikus túlnyomórészt őrzést, megfigyelést és ellenőrzést végez például vagyonőr, testőr, vagy közterület-felügyelő munkakörben. Ellátja a belső és a közterületi járőrszolgálatot, helyszínellenőrzést végez a riasztásra kivonuló szolgálat tagjaként.

A közigazgatási ügyintéző elsősorban adminisztratív, irodai feladatokat lát el, jellemzően önkormányzati szerveknél általános adminisztrátorként, vagy ügyintézőként.

Ha érdeklődsz a közigazgatás iránt, elhivatottnak érzed magad az embertársaidért és a közbiztonságért, jól tudod szervezni a feladataidat és szót értesz az emberekkel, a közszolgálati technikus szakma éppen neked való.

Rendészeti őr

A rendészeti őr szakma három év alatt sajátítható el szakképző iskolában. A rendészeti őr elhelyezkedhet rendészeti, magánbiztonsági tevékenységet végző, valamint rendvédelmi szervezeteknél. Feladata a létesítmények őrzése és a közterületi járőrszolgálat ellátása, emellett szállítmányok kísérését is végzi, biztosítva a pénz- és értékszállítást. 

A szakma ajánlott azon fiatalok számára, akik kellő elhivatottságot éreznek arra, hogy ügyeljenek a környezetükben élők biztonságára, a közrend fenntartására, és szeretnének hozzájárulni az emberek életkörülményeinek mindennapi biztonságához.

A rendészeti őr elhelyezkedhet rendészeti, magánbiztonsági tevékenységet végző, valamint rendvédelmi szervezeteknél. Feladata a létesítmények őrzése és a közterületi járőrszolgálat ellátása, emellett szállítmányok kísérését is végzi, biztosítva a pénz- és értékszállítást. (Fotó: canva.com)

Rendőr tiszthelyettes

A rendőr tiszthelyettes érettségihez kötött, két év alatt megszerezhető szakma. A képzés során négy szakmairány választható: bűnügyi rendőr tiszthelyettes, határrendészeti rendőr tiszthelyettes, közlekedési rendőr tiszthelyettes, közrendvédelmi rendőr tiszthelyettes.

A bűnügyi rendőr tiszthelyettes feladatai közé tartozik a bűnügyi és rendészeti helyszínek kezelése, tájékoztatás és segítségnyújtás, valamint a kriminológiai, kriminalisztikai ismeretek alkalmazása.

A határrendészeti rendőr tiszthelyettes a határ-, és idegenrendészeti feladatok területén dolgozik, a határok ellenőrzésétől a nemzetközi megállapodások végrehajtásáig. A közrend fenntartása mellett a határátlépési szabályok betartását ellenőrzi.

A közlekedési rendőr tiszthelyettes a rendvédelmi és közlekedésrendészeti feladatok területén dolgozik. Feladatai közé tartozik a közrend biztosítása, a közlekedési szabályok ellenőrzése, a közlekedési balesetek helyszínén történő intézkedés.

A közrendvédelmi rendőr tiszthelyettes a rendvédelmi és rendészeti feladatokban vesz részt, a közrend biztosításától kezdve a prevenciós célok megvalósításáig, valamint közterületi szolgálatot lát el a közrend fenntartása érdekében.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.