Szakképző iskola- Válassz hozzád illő iskolatípust!

Szerző: | 2024. január. 31. | Iskolák

grafika a szakképző iskoláról

Folytatjuk korábban megkezdett cikk sorozatunkat, amelyben a középfokú oktatás intézménytípusait mutatjuk be. Már megismerhetted, a szakiskola és a technikumi képzés sajátosságait, most a szakképző iskola bemutatásával szeretnénk segíteni a pályaválasztás előtt álló diákokat. Kinek érdemes ezt az intézménytípust választani? Mit kínál a szakképző iskola a továbbtanulóknak?

Mit kell tudni a szakképző iskoláról?

A szakképző iskola hároméves, a tanulmányokat szakmai vizsga zárja. A sikeres szakmai vizsgát követően a tanuló szakképzettséget szerez.

A 2020-ban megújított szakképzési rendszernek köszönhetően a szakmatanulást választó tanulók a tanulmányaik első felében ágazati alapoktatásban részesülnek.

A szakképző iskolában tanulók a 9. évfolyamon történik a választott ágazathoz kapcsolódó oktatás, majd az ágazati alapvizsgával zárják a képzésük első szakaszát.

A 9. évfolyam végén ágazaton belül szakmát választanak, és lehetőség szerint duális képzésben folytatják tanulmányaikat.  A gyakorlati képzést egyre több helyen már duális formában szervezik meg az oktatási intézmények.

A duális képzés lehetőségei

A tanulók a duális szakmai oktatás során valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket, erre a 10. és 11. évfolyamon kerül sor.

A duális képzés alatt a tanulók munkabért kapnak munkáltatóval kötött szakképzési munkaszerződés szerint. A duális képzésben résztvevők havonta 100 ezer és 170 ezer forint közötti munkabérre számíthatnak.

A szakképző iskolában első szakmájukat nappali rendszerben ingyenes szakmai oktatás keretében a tanulók ösztöndíjra jogosultak. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, amelyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez.

Intézménytípusok közötti átjárhatóság

Mivel a szakképző iskolában és a technikumban is ágazati alapképzés történik a képzés első szakaszában, a 9. évfolyam, technikum esetén a 10. évfolyam végén van átjárhatóság a két iskolatípus között.

Így, ha valaki szakképző iskolában kezdi meg a középfokú tanulmányait, de később mégis szeretne intézménytípust váltani, a 9. évfolyam végén lehetősége nyílik erre.

Milyen lehetőségei vannak a diákoknak a szakképző iskola befejezése után?

A sikeres szakmai vizsga után több alternatíva közül választhatnak a frissen szakmát szerzett fiatalok.

Akár állami támogatással továbbtanulhatnak. Ha valaki úgy dönt, hogy szeretné tovább képezni magát a kétéves közismereti oktatás után érettségi vizsgát tehet, akár munka mellett vagy új szakmát tanulhat, mivel  két szakma megszerzése ingyenes.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó