Nőtt a szakképzés iránti érdeklődés

Szerző: | 2024. január. 16. | Fősodor

grafika szakmai versenyek a szakképzésben

Idén is népszerűek a szakképzésben tanulóknak indított szakmai versenyek.  Budapesten 55 szakmában mintegy 1500 diák méri össze tudását a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen és Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. A verseny célja a szakképzés színvonalának növelése, és a szakmatanulás további népszerűsítése a fiatalok körében.

Mint arról korábban beszámoltunk 1500 diák versenyez januárban a Szakma Kiváló Tanulója verseny fővárosi előválogatóján. A szakképzési rendszer megújítása óta nőtt az érdeklődés a szakmatanulás iránt: csak Budapesten 2013 óta 5 ezerről 10 ezerre nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2008 óta évente megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny hozzájárul a szakképzés minőségének biztosításához, mivel a versenyen induló diákok már a felkészülés során rengeteg ismeretet és tapasztalatot szereznek, ami által magabiztosabban léphetnek ki a munkaerőpiacra.

A szakmai tanulmányi versenyek előválogatóit a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. A fővárosi fordulóért felelős Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Csókay Ákos elmondta: 

„A kamaránál évek óta azon dolgozunk, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy a szakmatanulás biztos megélhetést és stabil jövőt biztosít számukra. A jól képzett, elhivatott szakemberek iránt óriási a kereslet, az ő tudásukat pedig a szakképzés során lehet megalapozni. Éppen ezért van nagy szükség azokra a versenyekre, ahol a résztvevő diákok megmérethetik saját tudásukat, és olyan tapasztalatot szerezhetnek, amelyet a későbbi munkavállalás során is jól hasznosíthatnak.”

Az idei előválogatók különlegessége, hogy a legtöbb szakma esetében online környezetben rendezik a verseny első, írásbeli fordulóját.

A diákok már az első fordulóból is komolyan profitálhatnak, hiszen a legalább 60 százalékot elérők részben vagy egészben felmentést kapnak a májusi szakmai vizsga alól.

Az előválogatók után kerül sor azokra a válogatókra, amelyeken már a gyakorlati tudást mérik, majd a legjobbak áprilisban mérkőzhetnek meg a Szakma Sztár Fesztiválon. Az itt legjobban teljesítő tehetségek pedig akár a nemzetközi EuroSkills és WorlSkills versenyeken is számot adhatnak tudásukról.

A 2024. évi verseny előválogatók időbeosztása és helyszínei ezen a linken tölthető le, az előválogatón használható eszközök pedig itt.

A tavalyi szakmai versenyen 17 érmet szereztek a diákok

2023. szeptemberében, Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, ahol a magyar versenyzők kiváló eredményt értek el, 22 versenyszámban indultak, 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz érmet és 7 kiválósági érmet szereztek.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.