Hamarosan indulnak a jövő évi szakmai versenyek előválogatói

Szerző: | 2023. december. 28. | Iskolák

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján már elérhető a jövő évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) fővárosi előválogatóira vonatkozó információk. A január 8-tól kezdődő szakmai versenyek egyes versenyszámaiban online zajlik majd a verseny területi előválogató fordulója.

A 2024. évi SZKTV/OSZTV versenyekre Budapesten közel 1500 tanuló jelentkezett. A versenyen az egyes szakmák legjobb tanulói mérik össze tudásukat.

A szakmai versenyek célja

  •   a magyar szakképzés színvonalának emelése
  • fizikai, közlekedési szakmák társadalmi presztízsének növelése
  • szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése
  • a végzős tanulók és iskolák szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak
  • a szakképzésben résztvevő tehetséges tanulók számára a megmérettetés és a kiemelkedő eredmények elérési lehetőségének biztosítása
  • életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérni a versenyzők tudását

A szakmai versenyek előválogatóit a korábbi gyakorlatnak megfelelően a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. Az idei előválogató versenyek különlegessége, hogy a szakmák túlnyomó részében online környezetben valósul meg a verseny első, írásbeli fordulója.

Milyen lehetőséget biztosítanak a szakmai versenyek?

Az a versenyző, aki valamely versenytevékenység esetében eléri a megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, mentesül az adott versenytevékenységnek megfelelő írásbeli, interaktív, gyakorlati, központi gyakorlati vagy szóbeli vizsgatevékenység letétele alól.

Abban az esetben, ha egy versenyző mindegyik versenytevékenységben eléri az adott versenytevékenységen megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, nem kell szakmai vizsgát tennie és szakirányú továbbtanulás esetén 30 többletpontra is jogosult lesz.

A 2024. évi verseny előválogatók időbeosztása és helyszínei ezen a linken tölthető le, az előválogatón használható eszközök pedig itt.

2023. évi szakmai sikerek

2023. szeptemberében, Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, ahol a magyar versenyzők kiváló eredményt értek el, 22 versenyszámban indultak, 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz érmet és 7 kiválósági érmet szereztek.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.