Pölöskei Gáborné: a magyar technikumi képzés bizonyított a EuroSkills versenyen

Szerző: | 2023. szeptember. 13. | Fősodor

EUROskill verseny

A magyar technikumi képzés bizonyított a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen – mondta Pölöskei Gáborné a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című mai műsorában.

Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a technikumi képzésben tanuló magyar diákok arany érmet szereztek az informatika, a rendszerüzemeltető és webfejlesztő, ezüstérmet az ipari robotika és bronzérmet a mechatronika területén.

Egyúttal jelezte, a hároméves szakképzésben résztvevők – festők, víz-, gáz-, és fűtés szerelők, épületasztalosok, szépségápolást tanulók – is jó eredményt értek el.

 A Kossuth rádióban elhangzott, hogy a magyar csapat a lengyelországi Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen 5 arany, 1 ezüst, 4 bronzérmet és 7 kiválósági érmet szerzett.

 Mindez dicsőség Magyarországnak, a szakképzésnek, a fiataloknak a mellettük álló szakoktatóknak és a családoknak is – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné az M1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy Magyarországon a képzések szerkezetét a gazdaság igénye határozza meg.

Arra is kitért, hogy a technikumban és a szakképző iskolákban – előbbi 5, utóbbi 3 éves – a tanulók havonta szakképzési ösztöndíjban részesülnek. Fontos, hogy nem lehet hiányozni és nem lehet megbukni, mert akkor felfüggesztik az ösztöndíjak kifizetését.

 A duális képzésben a tanulók számára az egyes vállalatoknál akár 168 ezer forint munkabér is elérhető.

A tanulók másik lehetősége, hogy szakmai vizsgájuk eredményétől függően pályakezdési támogatásban részesülnek. Az érintettek többsége 4-esre vizsgázik, így számukra átlagosan 250 ezer forint körüli induló támogatást biztosítanak.

Megalapozottabb, stabilabb tudást ad a szakképzés és gyorsabban tud boldogulni a jövőben, az, aki ezen a területen tanul tovább, mintha gimnáziumot végez.

emelte ki Pölöskei Gáborné a Kulturális és Innovációs Minisztérium, szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: MTI

Címkék:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.