Ideális szakma az informatika iránt érdeklődőknek: a szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus

Szerző: | 2024. június. 8. | Mi leszek?

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus szakma izgalmas és folyamatos fejlődési lehetőségeket kínáló pálya, amely alapvető szerepet játszik a digitális világ építésében és karbantartásában.

A digitális világ építői

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikusok munkája sokrétű és alapvető fontosságú a szoftverfejlesztési folyamatban. Ők azok, akik a számítógépek „szellemi” részét alakítják ki, vagyis azokat a programokat és alkalmazásokat, amelyeket mindennapi életünk és munkánk során használunk.

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikusok képesek webes és asztali alkalmazásokat tervezni, fejleszteni és tesztelni. Elsődleges feladatuk közé tartozik a kódolás, melynek során különböző programozási nyelveken írnak programokat. Munkájuk kiterjed az adatbázisok tervezésére és kezelésére, valamint weboldalakat kódolására, webes kliensek és szerveroldali alkalmazások tervezésére és fejlesztésére is.

Első lépésként felmérik a meglévő vagy új szoftveralkalmazásokkal kapcsolatos igényeket, majd kidolgozzák a legmegfelelőbb szoftveres megoldást. A programozás, tesztelés és rendszerkarbantartás szintén az ő feladatuk közé tartozik.

A szoftvertesztelés terén a technikusok feladata teszttervek készítése, amelyek biztosítják, hogy a szoftver megfeleljen az elvárt minőségi követelményeknek. Az esetleges hibákat dokumentálják és jelentést készítenek róluk, majd ezek alapján együttműködnek a fejlesztőkkel a hibák kijavítása érdekében.

Az átlagosnál magasabb informatikai tudás elengedhetetlen

Ez a szakma ideális választás azok számára, akik szeretnek elemezni, logikai feladatokat megoldani, és fontos számukra, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen. A szoftverfejlesztéshez az átlagosnál magasabb informatikai ismeretek szükségesek. 

A sikeres munkavégzéshez elengedhetetlen a logikus gondolkodás, a rendszerezési és problémamegoldó képesség, valamint a fejlesztői hozzáállás. A szakmai újdonságok és a gyors technológiai fejlődés megkövetelik az önállóságot és a folyamatos tanulást. A jó kommunikációs képesség szintén fontos a kollégákkal és az ügyfelekkel való sikeres együttműködéshez.

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikusok munkája sokrétű és alapvető fontosságú a szoftverfejlesztési folyamatban. Ez a szakma izgalmas és folyamatos fejlődési lehetőségeket kínáló pálya, amely alapvető szerepet játszik a digitális világ építésében és karbantartásában. (Fotó: 123RF)

Folyamatosan fejlődő, izgalmas és stabil karrierlehetőség

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus szakma választása a fiatalok számára kiváló lehetőséget kínál, mivel ez a terület folyamatosan fejlődő, izgalmas és jól fizető karrierlehetőségeket nyújt. Azok, akik érdeklődnek az informatika iránt, és szeretnek kreatív, logikai feladatokat megoldani, ebben a szakmában megtalálhatják a kihívást és az önmegvalósítás lehetőségét. 

A digitális világ gyors ütemű fejlődése biztosítja, hogy a szoftverfejlesztők és tesztelők iránti kereslet hosszú távon is magas maradjon, így stabil és perspektivikus munkalehetőséget kínál. Emellett a munka során szerzett technikai és problémamegoldó készségek számos más területen is hasznosak lehetnek, így a szakma remek alapot adhat a további szakmai fejlődéshez és karrierépítéshez.

A szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus szakemberek munkájukat általában multinacionális cégeknél, valamint kis- és középvállalkozásoknál végzik, de a közigazgatásban, önkormányzatoknál és a nonprofit szférában is találhatnak elhelyezkedési lehetőségeket. Jellemzően szoftverfejlesztői, szoftverkarbantartói és szoftverprogramozói pozíciókban helyezkedhetnek el.

5 éves technikumi képzés

A szoftverfejlesztő és -tesztelő szakma az informatika és távközlés ágazaton öt év alatt sajátítható el technikumi képzés során, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzés során a tanulók olyan hasznos és izgalmas témakörökkel ismerkedhetnek meg, mint az asztali és mobil alkalmazások fejlesztése és tesztelése, a webprogramozás, valamint a frontend és backend programozás és tesztelés.

Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) információi szerint 93 intézmény hirdetett szoftverfejlesztő és -tesztelő képzést Magyarországon.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó