Ipari informatikai technikus: Ígéretes karrier kimagasló technológiai környezetben

Szerző: | 2023. december. 1. | Mi leszek?

A képen az ipari informatikai technikus látható ipari környezetben.

A számítástechnika fejlődésével a gyártási módszerek megváltoztak, a termelés nagy részét egyre inkább a gépek veszik át. Ezen folyamatok hatékony menedzseléséhez jól képzett szakemberekre, széles körű tudással rendelkező ipari informatikai technikusokra van szükség.

Jolly joker az ipari informatika világában

Az ipari informatikai technikus a gyártó és kiszolgáló ágazatok középfokú végzettségű informatikai szakembere, úgy is mondhatnánk, hogy jolly joker az ipari informatika világában. 

Otthonosan mozog az informatikai eszközök hardveres és szoftveres működtetésében. Képes vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat megtervezni és koordinálni, távközlési és hálózati rendszereket üzemeltetni.

Automatizált rendszerekben szoftveres beállításokat végez, irányítástechnikai jellemzőket módosít, részt vehet automatizált rendszerek részfeladatait irányító algoritmusok megalkotásában. Vállalati környezetben rendszergazdai feladatokat lát el.

Ipar 4.0

Az ipari informatikai technikus olyan átfogó műszaki ismeretekkel rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik az Ipar 4.0 környezetben történő munkavégzésre. 

Az ipar 4.0 a termelési folyamatok olyan szervezése, amiben a hálózatba kapcsolt „okos” eszközök érzékelnek és információkat szereznek, egymással kommunikálnak, az összegyűjtött adatok alapján mesterséges intelligenciával vezérelt döntéseket hoznak. Az Ipar 4.0 szemlélet elsajátításával biztosítható, hogy egy vállalat a különböző digitalizációs és automatizációs lehetőségek közül a leghatékonyabb lehetőséget válassza.

Az ipari informatikai technikus szakma ajánlott minden olyan fiatal számára, aki érdeklődik az ipari informatika és az elektronika iránt, és olyan szakmára vágyik, ami ígéretes karrier utakat kínál kimagasló technológiai környezetben. (Fotó: 123rf.com)

Kinek ajánlott az ipari informatikai technikus szakma?

A képzés ajánlott minden olyan fiatal számára, aki érdeklődik az ipari informatika és az elektronika iránt, és olyan szakmára vágyik, ami ígéretes karrier utakat kínál kimagasló technológiai környezetben, kiemelkedő fizetéssel. Remek választás szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására nyitott fiatalok számára is.

A szakma megszerzéséhez logikai gondolkodás, jó szemmérték, tér- és színlátás, kézügyesség, önállóság és problémamegoldó képesség szükséges. Az ipari informatikai technikus szakma speciális rokonszakmái az elektronikai technikus, az erősáramú elektrotechnikus és a közlekedésautomatikai technikus. Ha érdeklődsz a műszaki érdeklődést igénylő szakmák iránt, ezekkel is érdemes megismerkedned.

Ipari informatikai technikus képzés

Az elektronika és elektrotechnika ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakképzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. 

Tanulmányaid során az ágazati alapoktatáson túl az elektronikával és elektrotechnikával, a programozással, az ipari informatikai rendszerekkel és az ipari folyamatvezérléssel is megismerkedhetsz. A képzés része az összesen 225 óra szakmai gyakorlat, melyből 105 órát a 11. és 120 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened. 

A Képzési és Kimeneti Követelményeket, valamint a képzéshez tartozó Programtantervet a linkekre kattintva olvashatod. Hazánkban országszerte több helyszínek hirdettek képzést a szakmában, az intézmények listáját és a szakma részletes és szakszerű leírását az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) felületén találod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.