Egyre népszerűbb a szakképzés a fiatalok körében – Minek köszönhető ez?

Szerző: | 2024. május. 9. | Fősodor

Az új szakképzési rendszer sikerei és a kormány által nyújtott támogatások hangsúlyosan csökkentik a fiatalok munkanélküliségét és növelik a szakképzés iránti érdeklődést Magyarországon. Hankó Balázs államtitkár szerint a fejlődés folytatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a magyar szakképzés világszínvonalúvá váljon.

„A legtöbben idén is a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően, tízből hat fiatal döntött a szakképzés mellett“

– közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

Az új szakképzési rendszer hatékonyan készíti fel a fiatalokat az elvárásokra

A közlemény szerint az eredmény annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer hatékonyabban felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiaci elvárásokra, emellett ösztöndíjakkal is támogatják őket. Az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. A konkrét szakmáról később, a tapasztalatok birtokában hozhatnak megalapozott döntést.

Közel harmadára csökkent a fiatalok munkanélkülisége

A kormány célja, hogy minden munkaképes fiatal rendelkezzen szakmával és munkával, amelyhez tisztességes fizetés jár. A szakképzés átalakításának is köszönhető, hogy 2010 óta a fiatalok munkanélkülisége is közel harmadára csökkent. A fiatalok munkavállalását külön programokkal segítik, megélhetésüket 25 év alatt szja-mentességgel is támogatják.

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer hatékonyabban készíti fel a fiatalokat a munkaerőpiaci elvárásokra, emellett ösztöndíjakkal is támogatja őket. (Fotó: 123RF)

Több formában is támogatják a fiatalok pályakezdését

A közlemény említi továbbá, hogy az ágazati alapoktatás idején minden tanuló rendszeres havi ösztöndíjban részesül. A szakmai képzés folytatása során az elért tanulmányi eredmények alapján további ösztöndíjat kaphatnak, amely akár a havi 59 ezer forintot is elérheti. A vállalati helyszínű duális képzésben részt vevő tanulók ösztöndíj helyett munkabért kapnak, ami akár a 168 ezer forint is lehet havonta.

A megújult szakképzési rendszer egy másik előnye a pályakezdési juttatás, amellyel a tanulók vizsgaeredményüktől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kaphatnak a sikeres szakmai vizsgát követően. Ez a támogatás lehetőséget teremt a szakmai karrier megkezdésére, vagy akár eszközök beszerzésére is.

Folyamatos a szakképzés fejlesztése

A közlemény idézte Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárt. Ő úgy vélekedett, hogy a tanulók és magyar családok számára is bevált az új szakképzési rendszer, amit a jelentkezők számának növekedése és a tanulmányi eredmények javulása is alátámaszt.

Az államtitkár közlése szerint a szakképzés népszerűségéhez hozzájárul, hogy a technikumokban végzettek jelentős előnyöket élvezhetnek a szakirányú felsőoktatásban, például többletpontokat, kreditelismerést, valamint akár előzetes jogviszonyt is kaphatnak.

„Számos szakmában Európa-bajnokok vagyunk, legyen szó akár olyan korszerű szakmákról, mint az informatika és a szoftverfejlesztés, vagy a tradicionálisakról, mint az asztalos, a víz-gáz-fűtés szerelő, illetve a szárazépítő. A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy Európa-bajnokból világbajnok legyen”

– tette hozzá Hankó Balázs.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.