A tej élettani hatásai – Tej Terméktanács iskolai ismeretterjesztő programja

Szerző: | 2023. november. 18. | Fősodor

Nagy István beszédet mond a Tej Terméktanács iskolai programján, egy tornateremben.

A Tej Terméktanács olyan programokat tart iskolákban, amelyeken a gyerekek megismerhetik honnan jön a tej, és milyen élettani hatásai vannak.

Élet, erő, egészség

Nagy István agrárminiszter a Tej Terméktanács tejtermékeket népszerűsítő iskolai edukációs programjának részeként kiemelte a Győri Szakképzési Centrum Bolyai János Általános Iskolában, Mosonmagyaróváron tartott eseményen, hogy a felnövekvő generáció számára a tej élettani hatásait fontos felsorakoztatni.

Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a gyerekek megismerjék a tej keletkezésének körülményeit, mivel sok téves információ kering például a növényi alapú tejekről is. Nagy István kiemelte, hogy „a tej az élet, erő és egészség” szimbóluma, valamint az egyik táplálóbb és teljesebb élelmiszer.

A miniszter beszélt arról is, hogy a gyermekek érzékenyek a világra, és azokat az ismereteket, amilyen élményeket és információkat gyermekkorukban megszerznek, azokat később természetesnek fogadják el.

A tej megismerése virtuális eszközök segítségével

A Tej Terméktanács iskolai ismeretterjesztő programjáról szólva elmondta, hogy a mai gyermekek már nem tapasztalhatják meg a vidéki életmódot, ahol láthatnák, hogyan fejik a tehenet és nem kóstolhatják meg a friss, meleg tejet. Ezért a program virtuális eszközökkel és játékosan mutatja be nekik ezt az élményt.

A Tej Terméktanács programján gyerekek VR headset segítségével ismerik meg, hogy honnan jön a tej.
Ezért a program virtuális eszközökkel és játékosan mutatja be nekik ezt az élményt. (Fotó: Nagy István facebook oldala, Pelsőczy Csaba)

Az eseményeken egyébként nem csak a tejjel ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem egyéb tejtermékekkel is. Ilyen például a rögös túró is, amelyet a világon csak Magyarországon ismerünk és fogyasztunk.

Nagy István rámutatott arra is, hogy míg világszerte csökken a tejtermékek fogyasztása, Magyarországon lassú növekedés tapasztalható ezen a területen.

Az eseményről Nagy István agrárminiszter facebook oldalára videó is felkerült, amit az alábbi linken lehet megtekinteni.

A Tej Terméktanács programja

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy mintegy két évtizede fut a tejtermékeket népszerűsítő iskolai program, amelynek keretében dietetikusok beszélgetnek az osztályokkal, akik ezután különböző játékokon vehetnek részt.

A cél, hogy már a legkisebbek is megismerjék a tej útját az asztalukig. A programot a terméktanács közösségi marketing alapból finanszírozzák, és idén 60 tanítási napon járják az országot, naponta 6-8 órát tartva a karácsonyi szünetig.

Ha kíváncsi vagy a tejtermék készítő szakmára, illetve arra, hogy hogyan készül a Túró Rudi, akkor olvasd el az alábbi cikket:

Nyitókép: Nagy István facebook oldala, Pelsőczy Csaba

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.