112 méteres Dobos torta: új Guinness-rekord

Szerző: | 2025. február. 7. | Munka

Egy elképesztő Guinness-rekord született Magyarországon: 112 méteres Dobos tortát készítettek, tisztelegve a híres cukrász, Dobos C. József előtt. A rekordkísérletben több mint 150 tanuló és 20 cukrász dolgozott, és nemcsak a világrekord megdöntése volt a cél, hanem a hagyományok ápolása és a szakma népszerűsítése is. A gigantikus torta nemcsak látványos volt, hanem jótékony célt is szolgált, hiszen a szeletek egy részét rászorulóknak ajánlották fel.

A magyar cukrászat történetében újabb mérföldkőhöz érkeztünk: egy 112 méter hosszú Dobos torta elkészítésével állítottak Guinness-rekordot, tisztelegve a híres cukrász, Dobos C. József előtt, halálának 100. évfordulóján. A monumentális édesség elkészítésében 20 cukrász és 150 tanuló vett részt, akik összesen 4500 szeletet készítettek el. A torta összeállításához 3500 tojást, 50 kg lisztet, 60 kg cukrot, 62,5 kg vajat, 7,5 kg kakaóvajat és 62,5 kg étcsokoládét használtak fel.

A torta több helyszínen készült, majd a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10 órától kezdték meg az összeállítást. Az eredetileg 100 méteresre tervezett torta végül 112 méteres lett, és délben került a helyére az utolsó elem, ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness-rekord megdöntését.

Az esemény nemcsak a rekorddöntésről szólt, hanem jótékonysági célokat is szolgált: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a torta egy részét felajánlotta rászorulóknak. Emellett egy dokumentumfilm is készül Dobos C. József emlékére, amelyben a rekordkísérlet is bemutatásra kerül.

Ez a lenyűgöző teljesítmény méltó tisztelgés Dobos C. József előtt, aki 1885-ben alkotta meg a róla elnevezett tortát, amely azóta is a magyar cukrászat egyik ikonikus desszertje.

Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes Dobos torta, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén. (Kép forrása: BKIK)

Mitől olyan különleges a Dobos torta?

Ha a torták versenyt rendeznének, a Dobostorta biztosan ott lenne a VIP-páholyban, koronával a tetején! Az 1884-ben Dobos C. József által megalkotott mestermű nemcsak egy édesség, hanem egy valódi történelmi relikvia is. Elsőként 1885-ben mutatta be az első Budapesti Országos Általános Kiállításon, ahol maga Erzsébet királyné és I. Ferenc József is megkóstolta – és valószínűleg azóta sem találtak rá panaszt.

A torta akkoriban igazi forradalmi újításnak számított: míg mások emeletes, túldíszített cukorbombákat készítettek, Dobos letisztult eleganciával hódított.

A legnagyobb trükkje?

Az akkor még ismeretlen csokoládés vajkrém! A legenda szerint egy vajat köpülő inas véletlenül cukrot tett a só helyett – Dobos pedig nemhogy nem csapta ki a konyhából, hanem megalkotta vele a világ egyik leghíresebb tortáját.

A receptet sokan próbálták megfejteni, de Dobos féltve őrizte a titkát. Még akkor is, amikor Európa-szerte társzekereken, sózott jég közé csomagolva szállította a tortát.  Végül 1906-ban, visszavonulásakor nagylelkűen átadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, hogy minden cukrászmester szabadon süthesse.

Ma már több mint 100 változatban létezik, de az eredetit 2017 óta miniszteri rendelet védi. Öt réteg piskóta, csokoládés vajkrém, és a tetején az ikonikus karamellréteg – mert egy tortának is kell a crunch!

A cukrász szakma szépsége és kihívásai

A cukrászat nem csupán sütemények és torták készítéséről szól, hanem művészet és precizitás ötvözete. A mesterségben egyesül a kreativitás, a kézügyesség és a tudomány, hiszen a tökéletes süteményekhez pontos mérések és technikai ismeretek szükségesek.

Egy profi cukrász folyamatosan fejlődik, új recepteket próbál ki, és alkalmazkodik a változó trendekhez, például a mentes vagy innovatív desszertek iránti kereslethez. A szakma szépsége abban rejlik, hogy örömet szerez másoknak – legyen szó egy születésnapi tortáról vagy épp egy világrekorder Dobos tortáról.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guinness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” – foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.

 

Borítókép: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó

Kövess minket