A Bocuse d’Or egy 1987-ben alapított, kétévente megrendezett szakácsverseny. Mindig Lyonban kerül megrendezésre a világdöntő. Nevét Paul Bocuse mesterszakácsról kapta.
Korábbi magyar sikerek
A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjét 2011. október 14-én Széll Tamás nyerte meg, aki ezt követően a világdöntőben a 10. helyet szerezte meg.
Ezt követően Molnár Gábor ért el jelentősebb sikert, ő azonban csak az európai selejtezőig jutott, ott lett tizenharmadik.
2017 januárjában ismét Széll Tamásra irányult a reflektorfény, a lyoni világversenyen egyrészt a negyedik helyezésig jutott. Másrész két különdíjat is bezsebelt (legjobb plakát és legjobb hústál kategóriákban).
A 2019-es lyioni döntőben Pohner Ádám végzett a tizenkettedik helyen.
A 2021-es végjátékot kivételesen nem januárban, hanem szeptember 26-án és 27-én tartották meg a COVID 19-koronavírus járvány következtében. Itt Veres Istvánnak sikerült tizenegyedikként végeznie.
Az idei siker minden eddiginél nagyobb mértékű
A magyar csapat idén dobogós helyen végzett. A győztes Dánia és a második helyezett Norvégia után harmadikként hazánk képviselői végeztek.
A két Michelin-csillagos Stand sous chefje, Dalnoki Bence állt idén a csapat élén, commis-ként Nyikos Patrik segítette a munkáját. A coach szerepében pedig Széll Tamás, a legnagyobb Bocuse d’Or-múlttal rendelkező séf szerepelt.
„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or-versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van e mögött az eredmény mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – nyilatkozta Hamvas Zoltán, aki a kóstolózsűriben képviselte a csapatot a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeként.
Mégis mi volt a menü?
A magyar csapat a siker érdekében öt témával is készült:
- „Etesd a gyerekeket” téma
- Hűvös sütőtökleves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem
- Zabtejszín és grillolajban marinált zöldborsó
- Ropogós sütőtök „Halloween”
- Serpenyőben sült tojásflan gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű és krémes tojássárgája
- Mindezek mellé érlelt, lágyan füstölt magyar sajtszósz, sütőtökkel és tökmagolajjal
- Mindennap egy alma a doktort távol tartja!
- Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta
- Ropogós „föld” robbanócukorkával, csokoládéval, mogyorós-citromos verbéna
- Ördöghal, Szent Jakab-kagyló és fekete kagyló
- Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab-kagylóval, fekete alga, citrom, kovászolt kenyérkruton
- Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek és érlelt sajt
- Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, tokaji must ecetzselével, fekete bors, kakukkfű, ropogós csicsókachips
- „Magyar lakoma”
- Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről
- Feketekagyló-tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával
- Feketekagyló-szósz, zsenge torma, turbolya
- Barnított vajban sült ördöghalszósz
- Tokaji pezsgővel és tokaji mustecet „kaviárral”