Bronzérmet szerzett a magyar csapat a Bocuse d’Or világbajnokságon

Szerző: | 2023. március. 13. | Iskolák

A Bocuse d’Or egy 1987-ben alapított, kétévente megrendezett szakácsverseny.

A Bocuse d’Or egy 1987-ben alapított, kétévente megrendezett szakácsverseny. Mindig Lyonban kerül megrendezésre a világdöntő. Nevét Paul Bocuse mesterszakácsról kapta.


Korábbi magyar sikerek

A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjét 2011. október 14-én Széll Tamás nyerte meg, aki ezt követően a világdöntőben a 10. helyet szerezte meg.

Ezt követően Molnár Gábor ért el jelentősebb sikert, ő azonban csak az európai selejtezőig jutott, ott lett tizenharmadik.

2017 januárjában ismét Széll Tamásra irányult a reflektorfény, a lyoni világversenyen egyrészt a negyedik helyezésig jutott. Másrész két különdíjat is bezsebelt (legjobb plakát és legjobb hústál kategóriákban).

A 2019-es lyioni döntőben Pohner Ádám végzett a tizenkettedik helyen.

A 2021-es végjátékot kivételesen nem januárban, hanem szeptember 26-án és 27-én tartották meg a COVID 19-koronavírus járvány következtében. Itt Veres Istvánnak sikerült tizenegyedikként végeznie.

Az idei siker minden eddiginél nagyobb mértékű

A magyar csapat idén dobogós helyen végzett. A győztes Dánia és a második helyezett Norvégia után harmadikként hazánk képviselői végeztek.

A két Michelin-csillagos Stand sous chefje, Dalnoki Bence állt idén a csapat élén, commis-ként Nyikos Patrik segítette a munkáját. A coach szerepében pedig Széll Tamás, a legnagyobb Bocuse d’Or-múlttal rendelkező séf szerepelt.

„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or-versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van e mögött az eredmény mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – nyilatkozta Hamvas Zoltán, aki a kóstolózsűriben képviselte a csapatot a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeként.

Mégis mi volt a menü?

A magyar csapat a siker érdekében öt témával is készült:

  • „Etesd a gyerekeket” téma
    • Hűvös sütőtökleves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem
    • Zabtejszín és grillolajban marinált zöldborsó
  • Ropogós sütőtök „Halloween”
    • Serpenyőben sült tojásflan gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű és krémes tojássárgája
    • Mindezek mellé érlelt, lágyan füstölt magyar sajtszósz, sütőtökkel és tökmagolajjal

  • Mindennap egy alma a doktort távol tartja!
    • Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta
    • Ropogós „föld” robbanócukorkával, csokoládéval, mogyorós-citromos verbéna
  • Ördöghal, Szent Jakab-kagyló és fekete kagyló
    • Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab-kagylóval, fekete alga, citrom, kovászolt kenyérkruton
    • Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek és érlelt sajt
    • Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, tokaji must ecetzselével, fekete bors, kakukkfű, ropogós csicsókachips
  • „Magyar lakoma”
    • Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről
    • Feketekagyló-tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával
    • Feketekagyló-szósz, zsenge torma, turbolya
    • Barnított vajban sült ördöghalszósz
    • Tokaji pezsgővel és tokaji mustecet „kaviárral”

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.