Jogok és kötelességek a munka világában

Szerző: | 2023. július. 12. | Munka

A képen a munka felirat szerepel angolul kockákon, mellettük paragrafusjel

Az életünk nem más, mint jogok és kötelességek halmaza. Nincs ez másképp a munka világában sem, ugyanis dolgozó fiatalként is vannak jogaink, amelyeket a munkáltató nem csorbíthat, és vannak kötelességeink, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ezen jogok és kötelezettségek közül a munkavégzés szempontjából a legfontosabbakat Gedeon András munkavédelmi szakember, a Magyar Munkavédelmi Akadémia egyik alapító tagja gyűjtötte össze nekünk.
Könnyen hihetjük, hogy ha valaki nem felnőttkorú, ha csak idénymunkát végez, vagy ha csak alkalmanként, esetleg csak rövidebb ideig dolgozik, akkor kevesebb jog illeti meg munkavállalóként. Ez azonban nem így van! Sőt, több esetben – különösen a 18 év alatti munkavállalóknál – szigorúbbak a foglakoztatásukkal kapcsolatos előírások. Ennek az az oka, hogy a 18 év alatti személyeknek sokszor gyengébb az érdekérvényesítő képességük, így könnyebb őket „félresöpörni” vagy meggyőzni, emiatt pedig több lehet velük szemben a visszaélés.

Jogaid a munkahelyeden

A biztonságos munkavégzésnek és az érdekérvényesítő képességnek is feltétele, hogy a fiatal munkavállaló megfelelő információkkal rendelkezzen a biztonságos munkavégzés elméletéről és gyakorlatáról egyaránt. A biztonságos munkavégzéshez szükséges szabályok, utasítások és információk megismerésére a munkavédelmi oktatás ad lehetőséget, amiről a munkáltató köteles gondoskodni. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója nagyon jól összefoglalja, mi mindenről szükséges gondoskodnia a munkáltatónak a dolgozók biztonsága, egészsége érdekében:

A képen egy szövegrészlet látható, mellette egy pecsét
A munka világában nem csak jogaink vannak, hanem kötelezettségeink is (Fotó: 123rf.com)
  • Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeiről, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósításáról.
  • A munkavégzéshez szükséges munkavédelmi ismeretek rendelkezésére bocsátásáról, a betanulás lehetőségéről.
  • A munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, munka- és védőeszközök, az előírt védőital, valamint a tisztálkodási lehetőség biztosításáról.
  • A munkavállaló munkabalesetének, foglalkozási megbetegedésének kivizsgálásáról.
    Kiemelten fontos, hogy a munkavállalót nem érheti hátrány, ha fellép az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása érdekében! A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Sőt, ha a munkáltató utasításának teljesítésével másokat közvetlenül és súlyosan veszélyeztetne, akkor köteles megtagadni a feladat teljesítését.

A munka világában kötelességed…

A jogok után – a zökkenőmentes együttműködés érdekében – érdemes tisztázni a munkavállalói kötelezettségeket is. Nagyon fontos tudnia mindenkinek, hogy melyek azok a minimális feltételek, amelyeknek minden esetben eleget kell tennünk a munkába lépés első pillanatától kezdve.

  • Mindenki csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások betartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát! Nem kell rögtön nagyüzemekre gondolni, például egy étterem konyhája, az ottani tűzhelyek, sütők, hűtők, elektromos eszközök, tisztítószerek veszélyforrást jelenthetnek azok számára, akik nem ismerik és nem tartják be a biztonsági szabályokat.
  • A munkánkat úgy kell végeznünk, hogy azzal saját vagy mások egészségét és testi épségét ne veszélyeztessük!
  • Mindenki köteles a használt munkaeszközök biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azokat rendeltetésüknek megfelelően, és a munkáltató utasítása szerint használni, a számára meghatározott karbantartási feladatokat elvégezni!
  • Az egyéni védőeszközöket – ide tartoznak például a védőkesztyűk, védőszemüvegek, a hallás megóvását szolgáló „füldugók”, védőcipők – a rendeltetésüknek megfelelően kell használni, és a tőlünk elvárható módon a tisztításukról is gondoskodnunk kell!
A képen egy lány látható munkavédelmi felszerelésben
A munkavégzés során kötelességünk védeni magunkat és társainkat a sérülésektől és a balesetektől (Fotó: 123rf.com)
  • Kötelességünk a munkavégzéshez előírt ruházatot viselni! A megfelelő ruházat nagyban függ a munkahely, a munkafeladat jellegétől. Hogy mit célszerű és biztonságos viselni, arról munkahelyi vezetőtöktől, illetve a munkavédelmi oktatáson tudtok tájékozódni.
  • Kötelességünk a munkaterületén a fegyelmet, a rendet és a tisztaságot megtartani!
  • A munkánk biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket el kell sajátítanunk, és azokat a munkavégzés során is alkalmaznunk kell!
  • A részünkre előírt orvosi vizsgálaton részt kell venni!
  • A veszélyt jelentő rendellenességről, üzemzavarról a munkáltatót azonnal tájékoztatni kell, a rendellenességet, üzemzavart tőlünk elvárhatóan meg kell szüntetni, vagy erre intézkedést kell kérni a felettestől!
  • A balesetet, sérülést, rosszullétet azonnal jelenteni szükséges!
  • A munkavállaló önkényesen nem kapcsolhatja ki, nem távolíthatja el és nem alakíthatja át a biztonsági berendezéseket!

Korábbi cikkünkben Gedeon András a fiatal munkavállalókra vonatkozó legfontosabb munkaügyi szabályokat gyűjtötte össze, az erről szóló cikkünket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó