Immáron tizenkettedik alkalommal választotta meg a Magyar Pékszövetség a Szent István napi Kenyérversenyen az ország kenyerét. A versenyen három kategóriában pályázhattak a versenyzők, idén 11 vármegyéből összesen 85 terméket neveztek be a pékek.
Hol lehet megkóstolni a nyertes termékeket?
A díjazott termékeket a 2023. augusztus 18-20. között nyíló budapesti Magyar Ízek Utcája eseményen lehet megkóstolni. A verseny és a Magyar Pékszövetség célja, hogy később az ország minden településén elérhetőek legyenek a nyertes kenyerek. Amennyiben valaki vállalkozóként szeretné értékesíteni ezeket a termékeket, így a Magyar Pékszövetség várja a jelentkezéseket, a népszerűsítés érdekében.
Ha szeretnéd megkóstolni az ország kenyerét…
A három kategóriában – Szent István napi kategória, Innovatív kategória és Sétáló sütemények – három különböző pékség nyerte el a zsűri díjait.
A Szent István napi kategória győztese a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. lett, amely egy durumkenyérrel pályázott. A durumliszt előnye, hogy az átlagosnál nagyobb a fehérjetartalma, így erős vázat ad a kenyér szerkezetének. Emellett a durumlisztnek magas a vitamin- és rosttartalma, így a sportolók számára is ajánlott a belőle készült kenyér, de ezek a termékek a cukorbetegek étkezésébe is könnyen beépíthetők, mert lassan lebomló- és felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
Az Innovatív kategória győztes terméke a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. „Aranymetszés” fantázianevű kenyere. Ez a termék négyféle lisztet tartalmaz, amelyeket édes nedűben, 48 órán keresztül áztatott dióval, szakaszos kovászolással, hosszú érleléssel készítettek el.
A Sétáló Sütemény kategóriában a Málnás-Pisztáciás Pékfagylalt győzött, amelyet biharkeresztesi Szinobor Kft. talált fel. A pékfagylalt különlegessége, hogy tölcsérben kerül tálalásra. A málna, a pisztácia és a fehér csokoládé ízharmóniája együtt kellemes összhangot alkot a termékben.
Amennyiben téged is érdekel a pék szakma, úgy itt olvashatod el a szakmát bemutató cikkünket.