Augusztus – az új kenyér hava, a pék szakma bemutatása

Szerző: | 2023. augusztus. 2. | Mi leszek?

Egy férfi kezében egy vekni kenyér pihen

Az augusztus hónapnak sok nevét ismerjük. A meteorológusok Nyárutóként tartják számon, de korábban az Aranyasszony, vagy a bőség hava elnevezést is használták, a hónap régi katolikus neve pedig Kisasszony hava. Ismeretes még a Nagyboldogasszony hónapjának elnevezése, a Mária Szíve hónapja megnevezés, és az államalapítás miatt Szent István havának is szokták hívni az augusztust. A Székely-Magyar naptár szerint Új kenyér havának nevezik ezt a hónapot, emiatt ma a pék szakma bemutatását hoztuk el nektek.

Vissza a római korba!

A római korban az augusztus hónapot Sextilisnek nevezték, ami hatodikat jelent. Hogy miképpen lett hatodik hónap abból, ami napjainkban a nyolcadik hónap? A rómaiak az év kezdetét a tavasszal azonosították, így az év márciusban kezdődött, emiatt az augusztus a hatodik hónap volt. Amikor Augustus Octavianus római császárrá vált, átnevezte ezt a hónapot augusztusra. Augustus császár nemcsak a hónap nevét módosította, hanem egy nappal meg is toldotta a napok számát, mert a saját hónapjába ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. Ezért van az, hogy egymás után két 31 napos hónapunk van.
Bármely eredetét is nézzük a neveknek, amit az augusztus kapott, egy dolog minden esetben egyezett: ekkor ünnepelték a termőre fordulás időszakát, az új kenyér ünnepét az aratás után, valamint ez volt az őszi munkára való felkészülés időszaka is.
A népi kalendárium számon tart néhány megfigyelésen alapuló bölcsességet is: ha augusztus első hetében forróság van, akkor sokáig lesz hó a télen. Ha viszont sok az eső ebben a hónapban, akkor nem lesz jó bor a hordóban. Bertalan napjához is köthető egy bölcsesség: amilyen az idő van Bertalan napján, olyan lesz az ősz is.

A képen sok pékárú látható szépen elrendezve
A pékáru termékek piaca végtelenül sokszínű (Fotó: 123rf.com)

A pék szakma

Ha pedig az új kenyér hava, akkor lássuk, mivel foglalkoznak a pékek! Hazánkban a kenyér alap élelmiszernek számít. A kenyér betöltheti a köret szerepét, de gyakran választjuk reggeli alapanyagként (szendvicsek esetében), illetve népszerűek az egyéb péksütemények is.
A pék készíti a kenyeret, a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, egyéb, például leveles tésztából készült sütőipari termékeket. De hogyan lesz némi alapanyagból ínycsiklandó finomság? Az első munkafolyamat az, hogy a pék kiválasztja a termékekhez szükséges alapanyagokat, azokat kiméri. Az alapanyagok feldolgozása, például tésztagyúrás, dagasztás, töltelékek készítése után jön a termékek sütése, és végül csomagolása. Ezek a munkafolyamatok minden termék esetében változnak. Elsőre ez túl monotonnak tűnhet, de ha megnézed, hogy milyen nagy piaca van a különleges pékáruknak, akkor láthatod, hogy ehhez a szakmához is szükség van a kreativitásodra.

A képen egy pék lány látható, mögötte pékáruk állnak fém állványokon
A pék munkájára mindig szükség lesz, hiszen hazánkban a kenyér alapélelmiszer (Fotó: 123rf.com)

Mire van szükséged, ha a pék szakma iránt érdeklődsz?

Először is, nem árt, ha szereted a korai kelést. Ha éjszakai bagoly vagy, akkor ez a szakma nem neked való. A legtöbb pékség korán kezdi a műszakot, hogy reggelre a boltok polcain lehessen a kenyér, így a hajnali munkavégzés elvárás. Nem árt, ha szereted a sütést, szeretsz alkotni, új dolgokat kipróbálni, bár a hároméves képzés során a recepteket és a sütési technológiát elsajátíthatod a szakképzésben. Azonban érdemes fejlesztened a vállalkozói kompetenciádat, mert ha megismered a munkavégzésed helye körüli piaci igényeket, akkor tudod fejleszteni a receptjeidet a vásárlók igényei alapján. A gabonafajták sajátosságainak megismerésével, a speciális étkezési igényekre adott termék válaszokkal kialakíthatod saját vevői körödet, és ezzel biztos megélhetési forrást találsz magadnak.
Ami szintén fontos – még ha nem is gondolnád – a jó fizikum és a kézügyesség. Az alapanyagok emelése, a tészták gyúrása, formázása mind komoly fizikai igénybevétel és ügyességi próba. A pékségek világa pedig nem veszélytelen a munka szempontjából sem, hiszen a kemencéket helyettesítő gépek forrósága könnyen okozhat égési sérüléseket. Éppen emiatt célszerű azoknak választani ezt a szakmát, akik felelősségteljesek, megbízhatók, és képesek hosszútávon koncentrálni.

Fizetés

A fizetések nagyban függnek attól, hogy milyen cégnél vállal munkát egy pék. A kisebb városokban található vállalkozások nem feltétlen tudnak ugyanolyan béreket ajánlani, mint a nagyvárosi pékségek, kenyérgyárak. A www.fizetesek.hu oldalon a havi bruttó 232 ezer és 481 ezer forint közötti bérsávot találtam. Azonban itt is igaz az, hogy a fizetés nagyban függ attól, hogy hány napot dolgozol, milyen típusú vállalkozásnál alkalmaznak, és mekkora termelést tud megvalósítani az a vállalkozás. Vannak olyan pékségek, amelyek különlegességek készítésével foglalkoznak, egy ilyen helyen valószínűleg nagyobb bért alkudhatsz ki magadnak, vagy épp saját vállalkozásba is kezdhetsz.

Ha érdekel a pék szakma, akkor mindenképpen olvasd el a szakmához tartozó képzési és kimeneteli követelményeket, amelyeket itt találsz meg!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.