2023 a kerek évfordulók éve a magyar kultúrában

Szerző: | 2023. március. 14. | Fősodor

Nem is hinnéd, mennyi kerek évfordulót ünneplünk 2023-ban.

Ritka, hogy olyan sok irodalmi és történelmi mérföldkőnek számító eseménynek is ugyanabban az évben legyen a kerek évfordulója. Idén azonban pontosan ez a helyzet!

Petőfi Sándor duplázott is a kerek évfordulókat tekintve

Minden kétséget kizáróan a magyar irodalom és történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor. Kerek 200 éve született, ráadásul nem is akármilyen napon: Újév napján, Kiskőrösön.

A 175 évvel ezelőtt kirobbant 1848-as forradalomban pedig jelentős szerepet játszott azzal, hogy 1848. március 13-án megírta a Nemzeti dal című költeményt.

Ezt két nappal később, március 15-én elszavalta a Pilvax Kávéházban, miután Jókai Mór felolvasta a 12 pontot. Majd az Újvilág utcai orvosi egyetemre mentek, ahol megtették ugyanezt. Rövid időn belül hatalmas tömeg vette körbe őket. Innentől kezdve ez már történelem, így vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

Madách Imre

Madách Imre és Petőfi Sándor születése között mindössze 19 nap van. Madách Imre szintén 200 évvel ezelőtt született, 1823. január 20-án, Alsósztregovánon. Többek között olyan műveket köszönhetünk neki, mint Az ember tragédiája. Ezzel a művel tanulmányaid során egészen biztosan találkozol majd, hiszen érettségi tétel.

Egy újabb kerek 200 éves esemény

1823-nak sokat köszönhet a magyar irodalom. Január 22-én tisztázta le ugyanis a Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc. A későbbiekben ezt a napot választották meg a magyar kultúra napjának, minden évben ekkor ünnepeljük.

A Kossuth-díj

75 évvel ezelőtt, 1948. március 14-én adták át először a Kossuth-díjakat. Olyan kiválóságokat díjaztak, akik az irodalmi, művészeti vagy tudományos munkásságukkal hozzájárultak Magyarország újjáépítéséhez. A korábbi évekhez hasonlóan idén is díjazták hazánk kiválóságait. Díjat kapott többek között Kutas László szobrász- és éremművész, valamint Mezei Gábor belsőépítész és bútortervező.

Hazánk további születési- vagy épp halálozási dátumai is kereken köthetők az idei évhez

Csokonay Vitéz Mihály 250 évvel ezelőtt, 1773. november 17-én született Debrecenben. Cserháti Zsuzsa 75 évvel ezelőtt, 1948. június 22-én született Budapesten. Wass Albert pedig 25 évvel ezelőtt, 1998. február 17-én vesztette életét.

Apró külföldi kitekintés

A híres francia drámaíró, Molière kerek 350 évvel ezelőtt hunyt el, 1473. február 17-én. 175 évvel ezelőtt a híres angol költőnő és regényíró Emily Brontë vesztette életét 1848. december 19-én. Lewis Carroll pedig 125 éve hunyt el 1898. január 14-én. Neki olyan műveket köszönhetünk, mint az Alíz csodaországban vagy annak folytatása, az Alíz tükörországban.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó