Kistermelői élelmiszer-előállító szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 30. | Élelmiszeripar

A képen egy asztalon tálakon különféle gyümölcsök, házi lekvárok és gyümölcslevek láthatóak.

A kistermelői élelmiszer-előállító nem nagyipari környezetben végzi a munkáját, hanem kis mennyiségben dolgozza fel a – gyakran saját gazdaságában megtermelt – alapanyagokat, és így készíti termékeit. Ez egy sokrétű terület, ahol a kistermelő több élelmiszeripari szakma elemeit ötvözi. Az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartása mellett a kistermelő közvetlen kapcsolatban áll a fogyasztóval, és készíti el a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, húsfeldolgozás, sütőipari, cukrász- és édesipari, valamint tej és erjedésipari termékeket.

A kistermelői élelmiszer-előállító saját alaptermékeivel vagy azokból készített termékeivel közvetlenül szolgálja ki a fogyasztókat. Emellett számos adminisztratív feladatot is ellát, mint például szerződések és számlák kezelése, az árubeszerzés koordinálása, valamint a készletek és pénzügyi tranzakciók nyilvántartása.

Milyen az ideális szakember?

  • Jó a kézügyessége
  • Ízérzékelése és szaglása kiemelkedő
  • Szabálykövető
  • Jó a kezdeményező készsége
  • Megbízható
  • Jó problémamegoldó
  • Kiváló szervező
  • Elkötelezett a céljai iránt
  • Felelősségteljes
  • Jól tud kapcsolatokat építeni

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Tejtermék készítő
  • Édességkészítő
  • Pék-cukrász

Kiknek ajánlott?

A kistermelői élelmiszer-előállító szakma kifejezetten azoknak a fiataloknak ajánlott, akiknek kiemelten fontos az igényesség és szeretnék saját kisgazdaságukban termelt termékeiket eladni. Ideális választás azok számára, akik büszkék lennének saját maguk által előállított, minőségi termékeikre, és szeretnék ezeket a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban értékesíteni. A szakma lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok saját vállalkozásukat építsék fel, és egyedi, kis tételű élelmiszereikkel elnyerjék az ügyfelek elismerését és támogatását.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). A kistermelői élelmiszer-előállító szakma az élelmiszeripar ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában, több, az élelmiszeripar ágazatban tanulható technikusi képzés közül választhat: például élelmiszeripari gépésztechnikus, húsipari technikus, tartósítóipari technikus, tejipari technikus végzettséget szerezhet.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó