Erjedés és üdítőital-ipari technikus szakma

Szerző: | 2024. február. 7. | Élelmiszeripar, Szakmaleírások

Vízzel teli palackok mennek egy gyártósoron, egy munkaruhás nő állít épp valamit egy irányító panelen.

Az erjedés és üdítőital-ipari technikus az erjedésipari termékek gyártásával foglalkozik. Feladatkörébe tartozik a gyártási folyamatok irányítása, a gépek üzemeltetése és az élelmiszerbiztonsági előírások betartása, hogy biztosítsa a minőségi és biztonságos élelmiszerek előállítását.

A szakma széles spektrumot ölel fel, magában foglalva a szeszesitalok, üdítőitalok, ásványvizek, sörök, gyümölcspálinkák és más erjesztett termékek gyártását, valamint az alapanyagok felhasználását és feldolgozását.

Az erjedés és üdítőital-ipari technikusok képesek akár saját vállalkozást indítani és termékeiket értékesíteni.

Milyen az ideális szakember?

  • Jól fejlett színlátás és ízérzékelés jellemzi
  • Szabálykövető és pontos
  • Csapatjátékos és együttműködő
  • Megbízható és elkötelezett
  • Felelősségteljes

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus
  • Szőlész-borász
  • Erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő

Kiknek ajánlott?

Az erjedés és üdítőital-ipari technikus szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az üdítőitalok és alkoholtartalmú italok gyártása, valamint az élelmiszeripari folyamatok működése és irányítása iránt. Ideális választás minden olyan fiatal számára, aki kíváncsi a gyártás folyamataira és szívesen részt venne az élelmiszeripar egyik legizgalmasabb területén.

Mennyi időbe telik a képzés?

5 év (felnőtteknek rövidebb). Az erjedés és üdítőital-ipari technikus szakma az élelmiszeripar ágazat képzése.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.