Jövőre szigorodik a mérlegképes könyvelő képzés

Szerző: | 2023. december. 14. | Iskolák

Pénzügyi kimutatást készít egy férfi.

A Parlament elfogadta a 2023. júniusban benyújtott T/4243 számú törvénytervezetet, amely alapján a mérlegképes könyvelők, okleveles adószakértők és adótanácsadók képzése jövő évtől alapjaiban megváltozik.

Az új rendeletet alapján 2024. januártól ezek a tanfolyamok hatósági képzéssé alakulnak, azaz csak akkreditált intézmények bonyolíthatják majd le a szakirányú oktatást.  A mérlegképes könyvelői hatósági képzéssel és vizsgáztatással összefüggő akkreditációs ügyek kérelemre indulnak majd, és – miniszteri rendeletben szabályozott mértékű –igazgatási szolgáltatási díjkötelesek lesznek.

A rendeletnek köszönhetően, 2024-től több időbe kerül a mérlegképes könyvelő képzés elvégzése.

A szakma előzetes várakozásaival ellentétben a képzés előfeltétele nem változott: továbbra is elég lesz az érettségi bizonyítvány. Azok, akik rendelkeznek valamilyen szakmai előképesítéssel, pl. pénzügyi-számviteli ügyintéző képzettséggel, felmentést kaphatnak majd az egyes modulok alól.

Továbbra is megmarad az online tanfolyam lehetősége, a rendelet 700 kontaktórában határozza meg a kötelező minimum online konzultációt. A képzés időtartamát azonban radikálisan megemelik: 510 óráról 1150-re ugrik a kötelező óraszám.

Hétvégi képzések esetén ez várhatóan a duplájára emeli majd a képzési időt is. Az eddigi másfél év helyett 2-3 éves képzéssel számolhatnak a tanulók.

„Nagyjából számításaink szerint az óraszám ennyire intenzív növekedésével, és a kötelező személyes modulzáró vizsgákkal háromszoros áron, azaz a legtöbb képzési központban 1 millió forint feletti áron juthatnak hozzá majd a tanulók a képzéshez” – árulta el Scherzer Marcell, a Stabil Tudás Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, valószínű, hogy az új rendszer mélyebb szakmai ismereteket kínál majd.

„Az is jelentős változás, hogy csak közgazdász-tanár diplomával jelentkező oktathat, emiatt sajnos nagyon sok profi tanártól esnek majd el a jövőben a tanulók, akik ilyen papírral ugyan nem rendelkeznek, de kiválóak a szakmában” – mondta Scherzer Marcell.

A rendelet 2024 január 1-jén lép hatályba, az első képzések július 1-jén indulnak majd. Idén azonban még lehetőség van a 1,5 éves, jóval egyszerűbb és olcsóbb tanfolyam megkezdésére.

Népszerű a könyvelő képzés

„A könyvelő képzésünk népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon keresett szakmáról van szó. Amióta a KATA-törvény megváltozott, még nagyobb hiány tapasztalható a piacon jó szakemberekből. Így ez a kurzus nemcsak tanulói, de munkáltatói oldalról is keresett és népszerű. Jellemzően 25 és 50 év között jelentkeznek rá a legtöbben” – mondta el Scherzer Marcell, a Stabil Tudás Zrt. vezérigazgatója.

A jelenleg érvényes képzési rendszerben várhatóan idén december 31-ig lehet már csak képzést indítani. A jogszabályváltozás előtt, azaz még az idei évben megkezdett képzésekre a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

A könyvelő képzést eredményesen elvégzők, egy stabil és jól fizető szakmát szereznek, amelyre hosszú távon is nagy a kereslet.

Bár a sima könyvelői pozíció is vonzó lehet, a mérlegképes könyvelői feladatkör ennél sokkal izgalmasabb és komplexebb. Ebben a szakmában a munkavégzés nem csupán a számok rögzítésével jár, hanem felelősséggel és alkotói szabadsággal is. A mérlegképes könyvelő feladata a vállalkozás mérlegének és eredménykimutatásainak elkészítése, és ő felel a külső és belső beszámolási rendszerért is.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó