Szaloncukor – több egy random csokinál

Szerző: | 2024. december. 23. | Kikapcs

A szaloncukor nem csak édesség. Tradíció, dekoráció, és a karácsony  egyik legédesebb és legcsillogóbb hagyománya. Zselés vagy marcipán? A választás rajtad áll! Kösd be az ízlésvilágod biztonsági övét, mert most egy gyors szaloncukor-kisokossal készültünk!

A szaloncukor története – Kinek köszönhetjük ezt a mini karácsonyi csodát?

Az első szaloncukor készítése a 19. század elejére tehető, és eredetileg a német vagy osztrák területekről származó „fondant-cukor” ihlette. Magyarországon az első szaloncukrokat kézműves cukrászok készítették, majd Gerbeaud Emil, a híres magyar cukrász népszerűsítette és fejlesztette tovább a szaloncukor gyártását.

Gerbeaud Emil a 19. század végén kezdett nagyobb mennyiségben szaloncukrot készíteni. Ő vezette be a különböző ízesítéseket és a díszes csomagolást, amely a karácsonyfa ékességévé tette a szaloncukrot. Ez a hagyomány azóta is töretlenül él Magyarországon, és mára már a szaloncukor elválaszthatatlan része a karácsonyi ünnepeknek.

A mindenki által kedvelt szaloncukor sikerét annak is köszönheti, hogy napjainkban már rengeteg ízben kapható, így biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Pro tippek –  Te melyiket próbáltad? 

Rejtett „lopások” művészete:
Ha a család közösen díszítette a fát, de már falatoznál, csendben vedd le a szaloncukrot, és gondosan rejtsd el a csomagolást, hogy senki se vegye észre! A legjobb hely a párnád alá gyűjteni.

A csomagolás-trükk:
Szeretnél több időt nyerni, mielőtt lelepleznek? Nyisd ki óvatosan a cukrot, egyél meg mindent, majd hajtogasd vissza a papírt, mintha ott lenne benne a cukor. 

Ízek szerint rangsorolás:
Először edd meg a „futottak még” kategóriát (például a kókuszost, ha nem  ez a kedvenced), hogy a legfinomabbakat (marcipános vagy mogyorókrémes) hagyd a végére. Az édesség utolsó percei így lesznek a legédesebbek.

„Szalon-kóstoló est”:
Hívj össze egy mini szaloncukor-kóstolót a családoddal vagy barátaiddal. Mindenki hozza a kedvenc márkáját, ízét, és közösen pontozzátok az ízt, az állagot és a csomagolást. Szórakoztató és finom!

Hűtött élmény:
Tedd a szaloncukrot néhány órára a hűtőbe, hogy roppanósabb legyen. Főleg a csokibevonatos típusoknál ez igazi ínyenc élmény!

Forró ital mellé:
Próbáld ki, hogy egy bögrényi forró csoki vagy kávé mellé falatozol szaloncukrot. Az olvadó csoki és a forró ital kombinációja a karácsonyi hangulat csúcsa.

Sportos étkezés:
Csinálj belőle kihívást: egyszerre hány szaloncukrot tudsz megenni anélkül, hogy megszakítanád az evést? Ne feledd, a cukor-limitet tartsd szem előtt! 

Minimalista élvezet:
Ha igazi purista vagy, ne díszítsd túl! Csak ülj le a szaloncukorral, csomagold ki, és élvezd az ízeket. Néha az egyszerűség a legjobb!

Hogyan készítsd el a saját szaloncukrodat? – Kreatív karácsonyi projekt

Szaloncukrot készíteni nem csak szórakoztató, hanem garantáltan ínycsiklandó is! Ráadásul így pontosan olyan ízt és csomagolást választhatsz, ami a legjobban illik hozzád.

Édességkészítő szakma – Te is megismerheted a csokoládék és kekszek titkait

Ezekkel a tippekkel garantáltan szórakoztatóbb lesz a szaloncukorozás!

  1. A „fáról evés” szabály: mindig úgy vedd le a karácsonyfáról, hogy ne törd össze az ágakat!
  2. Ha nincs otthon karácsonyfa, a kilincsen is jól mutat – bár itt a tesók hamarabb kiszúrják.
  3. Vásárláskor figyeld az akciókat, mert januárban féláron lehet luxus szaloncukrot venni!

 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó