Édességkészítő szakma – Te is megismerheted a csokoládék és kekszek titkait

Szerző: | 2023. november. 13. | Mi leszek?

A képen a csokoládékockákat formázó édességkészítő keze látható.

Ki ne szeretné a csokoládét, a finom teasüteményeket, kekszeket, bonbonokat, vagy éppen a sós aprósüteményeket? Ha az édességkészítő szakmát választod, tanulmányaid során megismerkedhetsz ezeknek a finomságoknak az előállításával és minden munkanapodat ilyen nyalánkságok között töltheted.

A töretlenül népszerű vaníliás karika

A vaníliás karika az egyik legfinomabb hazai gyártású keksz. Népszerűsége még ma is töretlen, pedig már nagyjából 60 éves múltra tekint vissza. A vaníliás karika ötlete Horváth Emil nevéhez fűződik, aki egy teasütemény, a vaníliás kifli receptje alapján dolgozta ki a tésztát. A termék 1963-ban került először forgalomba, csokoládés vaníliás karika néven. Az eredeti vaníliás karikát sokáig a győrszigeti gyárban készítették, napjainkban a székesfehérvári édességgyárban készül.

Gyártás során a vaníliás karika alapjául szolgáló nyers keksz tésztát kinyújtják és karika alakúra formázzák, majd megsütik. Sütés után az egyik felét csokoládéba vagy vagy tejbevonó masszába mártják. A bevonatot dermesztik, így nyeri el a mindenki által ismert formáját. 

Ha leendő munkád során szívesen készítenél ilyen, és még sok egyéb finomságot, olvass tovább  az édességkészítő szakma és képzés ismertetőjéért!

Az édességkészítő feladatai

Az édességkészítő munkájának köszönhetjük a sokak által kedvelt édességeket és sós aprósüteményeket, amelyeket kézműves és ipari körülmények között is képes elkészíteni. Az általa készített finomságok teszik élvezetesebbé mindennapjainkat.

Az édességkészítő munkája során átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, a munka megkezdése előtt ellenőrzi a a berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és kész termékeket készít, majd ezeket átadja a hűtő- vagy tároló raktárnak. A keletkező hulladékokat a hatályos szabályozások szerint kezeli. Munkája során az alapanyagot és a készterméket ellenőrzi, gyártásközi vizsgálatot végez.

Az édességkészítő munkájának köszönhetjük a sokak által kedvelt édességeket, sós és édes aprósüteményeket. (Fotó: 123rf)

Édességkészítő képzés

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az édességkészítő szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a kezéből, és elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt. A jó szakember elkötelezett és együttműködő, jó kézügyességgel és ízérzékeléssel rendelkezik.

A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

A képzés első évfolyamán élelmiszeripar ágazati alapismereteket sajátíthatsz el, ráláthatsz az élelmiszeripari ágazat minden fontos részterületére. 10-11. évfolyamon édességkészítési, valamint gazdasági- és vállalkozási ismereteket szerezhetsz, megismerkedhetsz a portfólió készítéssel. A szakképző iskolai képzés része a 140 óra egybefüggő szakmai gyakorlat is.  

Az édességkészítő szakma részszakmái a csokoládétermék gyártó és a keksz- és ostyagyártó részszakma.

Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) információi alapján 10 magyarországi intézményben hirdettek képzést, ezeket a linkre kattintva megtekintheted.

Ha úgy érzed, szívesen dolgoznál az élelmiszeriparban, olvasd el a pék szakmáról és a pék-cukrász szakmáról szóló cikkünket is!

Ha szeretsz sütni és édességekkel kísérletezni, a vaníliás karikát akár otthon is elkészítheted.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.