Különös hóember sztorik

Szerző: | 2023. december. 27. | Kikapcs

hóember havas tájon szürke sapkában és sállal

A hóember építés az egyik legszórakoztatóbb téli kikapcsolódás, amit nemcsak a gyerekek élveznek, hanem sokszor a felnőtteknek is remek móka. A hóemberekhez több meghökkentő érdekesség is kapcsolódik, most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Az első hóember

Az első dokumentált hóember az Órák könyve című művének illusztrációja volt, még 1380-ban – és a hágai Koninklijke Bibliotheek-ben találták meg.

Minden idők legnagyobb hóembere

Minden idők legnagyobb hóemberét a maine-i Bethnelben építették meg 2008-ban. A 37 méter magas hóasszonyt, a Maine államot képviselő amerikai szenátor, Olympia Snowe tiszteletére Olympiának keresztelték el.

Ugyancsak ebben a városban született egy rekord, amit 2009-ben állították fel, az Angusnak, a hegy királyának elnevezett hóemberrel, amely közel 35 méter magas volt.

Minden idők legmagasabb hóembere. ( Kép forrása: nothingsky.com )

Hóember robbantás

A svájci zürichiek szeretik a jó hóembert – imádják felrobbantani őket! 1818 óta minden évben a tavasz kezdetét a város egy hóember felrobbantásával ünnepli – az ünnepet Sechseläuten néven ismerik.

Az ünnepség kezdeteként április harmadik hétfőjén a Böögg nevű pamut hóembert dinamittal töltik meg, és a kovácsok, a pékek és más kereskedők körbejárják a városon, és mindenféle kolbászt és kenyeret dobálnak a tömegbe.

A felvonulás végén Böögget egy 400 láb magas kiselejtezett fakupacra helyezik. A Szent Péter-templom harangjai hatszor szólalnak meg, ami a tél elmúltát és a tavasz kezdetét jelzi. A télnek hivatalosan is vége, amint felrobbantják a hóembert. A szokás úgy tartja, hogy minél rövidebb ideig tart az égés, annál hosszabb lesz a nyár.

Snowzilla

2005 óta, minden karácsony előtt Billy Powers saját udvarán felállítja Snowzillát.  Az óriás hóember, már az első alkalommal nagy feltűnést keltett, így a népszerű keresletnek köszönhetően minden évben visszatért.

Snowzillát azonban nem mindenki nézte jó szemmel. Billy egyik szomszédja panaszt tett, hogy a közel 7 méter magas hóember, amelyen sörösüveg szemek, sárgarépa orr és kukoricacsöves cső látható, akkora turista csalogató, aminek akár biztonsági kockázatai is lehetnek a helyiek számára. A városi tisztségviselők szomszéd figyelmeztetésének helyt adva, felfüggesztést adtak ki, ami megakadályozta Snowzilla újraépítését. Néhány nappal később viszont Snowzilla teljes valójában újra a gyepen díszelgett, bár Billy Powers tagadta, hogy ő készítette el.

Az első hóember fotó

A legkorábbi ismert fényképet, amely hóembert ábrázol 1853-ban készítették, és a Walesi Nemzeti Könyvtárban rögzítették.

A legtöbb hóember, ami 1 óra alatt épült

Japán tartja a Guinness-rekordot az egy óra alatt megépített legtöbb hóember tekintetében. 2015. február 28-án, mindössze egy óra alatt 2036 hóembert építettek Hokkaidóban, Japánban. A rekorder csapat 1406 résztvevőből állt, akik egy tévédráma forgatása közben állították fel a rekordot. A hóemberek építésébe színészek is bekapcsolódtak.  

A mindössze hatvan perc alatt felépített hóember sokadalom megszámlálása és mérése egy Guinness-rekord bírónak és 4 tanúnak két órába telt.

 A legnagyobb hóember kollekció

A Guinness-rekordok könyve szerint a minnesotai Karen Schmidt birtokolja a világ legnagyobb hóember gyűjteményét. Az amerikai gyűjtő 5127 hóembert birtokol. Karen imádja az összes hóemberét, de az egyik legnagyobb kedvence a rózsaszín hóember, aki ünnepi dalt is képes énekelni.

Legkisebb hóember

A világ legkisebb hóemberét a nyugat-londoni National Physical Laboratory tudósai alkották meg 2009-ben A miniatűr hóember mindössze 0,01 mm volt, és nanorészecskék manipulálására tervezett eszközökkel tervezték.

Legnagyobb hószobor

A legnagyobb és legjobb hószobrokat a Guinness-rekordok könyve bírálta el 2007. január 1-jén a kínai Harbinban. A legnagyobb hószobor 35 magas volt. A „Romantic Feelings” néven ismert szobor az éves Harbin Nemzetközi Jég- és Hószobor Fesztivál keretében készült, ahol 40 ország 600 szobrásza alkotta meg a gyönyörű olimpiai témájú tájat, amelyen még egy orosz templom és egy francia katedrális is szerepelt.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó