Tanuljunk meg közlekedni! – készüljünk fel közlekedési ismeretekből

Szerző: | 2023. április. 29. | Iskolák

A képen egy mopedes rajzolt figura van, és egy felirat: Te mennyire vagy tisztában a közlekedési szabályokkal?

Közlekedési ismeretek tantárgy koncepciójának kidolgozását kezdték meg annak érdekében, hogy egy sokkal tudatosabb, biztonságosan közlekedő korosztály szülessen. Az ötlet azon alapul, hogy mindenki érdeke, hogy a fiatalok mielőbb megtanuljanak szabályosan közlekedni.
Európa több országában szükség van egy alapszint teljesítésére ahhoz, hogy valaki részt vehessen moped-, motor- vagy autóvezetői képzésen. Ha járművet szeretnénk vezetni, akkor elvárás, hogy ismerjük az alapvető közlekedési szabályokat. A kezdeményezés hatására csökkenhet a közúti balesetek száma, és egyszerűbbé válik a jogosítvány megszerzése is. Ha a résztvevőknek sikerül megegyezni a tantárgy felépítéséről, akkor a következő tanévtől (2023/24) már helyet kapna a tantervben is.

A képen egy biciklis férfi látható, körülötte közlekedési táblák vannak
Akár már idén ősztől megjelenhet a közlekedési ismeretek tantárgy az órarendben (Fotó: 123rf.com)

Közlekedési koncepció

A tervezett “közlekedési ismeretek” témakörű tantárgy koncepcióját az oktatásért felelős Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, valamint egyéb, a közlekedésbiztonságot fontosnak tartó szervezetek közösen alakítják ki. A képzés szakmai programját, kerettantervét és a módszertani anyagokat már elkezdték összeállítani. Az új tantárgy esetében a kulcsszó a tudatosság. A cél az, hogy a tanulók tudatosan és biztonságosan közlekedjenek, egységes ismeretrendszer alapján. Legyen szó gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésről, a közös alapokkal elérhető az, hogy csökkenjen a közlekedési balesetek száma.

A grafikán egy autó látható, körülötte közúti bólyák
A tantárgy az iskolai előmenetelbe nem számít bele, de a jogosítványszerzésbe már igen (Fotó: 123rf.com)


A tervek szerint az, ha egy tanulónak nem sikerül levizsgáznia a közlekedési ismeretek témájú tárgyból, nem lenne hatással a tanulmányi előmenetelére, de az alap képzettség hiányában nem engedélyeznék számára a részvételt a vezetői engedély megszerzését célzó tanfolyamokon. A szakértők úgy gondolják, hogy nagyjából öt-tíz év kell ahhoz, hogy érződjön a közlekedés biztonságán a jelenleginél felkészültebb, biztonságtudatosabban közlekedő korosztályok jelenléte.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó