2,5 millió forint támogatás a Föld bajnokainak

Szerző: | 2023. április. 27. | Iskolák

A képen 3 lány látható a kertben, salátát ültetnek.

Az E.ON Hungária Zrt. pályázati felhívására május 1-ig jelentkezhetnek azok az óvodák, általános és középiskolák, amelyek a környezeti fenntarthatóság jegyében megvalósuló közösségi projekteket valósítanak meg.  A Föld bajnokai pályázat nyertes intézményei 2,5 millió forint támogatást nyernek.

A pályázat célja olyan kezdeményezések támogatása, amelynek során egy óvodai, általános- vagy középiskolai közösség együtt dolgozik környezeti fenntarthatósági nevelés megvalósításában.

Ki pályázhat?

Óvodai, valamint általános és középiskolai közösségek – osztályok, szakkörök, szülői munkaközösségek, tanár-diák munkacsoportok, egyéb e körből kikerülő szerveződések jelentkezését várják.

Mik a pályázat legfontosabb részletei?

A pályázat keretösszege 25 millió Ft. Egész éven át tartó közösségi projektekkel lehet pályázni a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében. A legjobb kezdeményezéseket 2,5 millió vissza nem térítendő támogatással jutalmazzák.

Hiszünk abban, hogy jelentős és tartós változást elérni csak összefogással lehet, ezért keressük most a „Föld bajnokait”, és szeretnénk megtalálni és támogatni a legizgalmasabb iskolai vagy óvodai fenntarthatósági programokat. A legjobb pályázatokat be is mutatjuk majd, hiszen fontos számunkra, hogy ezek felkarolásával inspirációt nyújtsunk másoknak, akik szeretnék a környezettudatos és fenntartható szemléletet beépíteni a gyerekek mindennapjaiba

– mondta el Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

Új és futó fenntarthatósági projektekkel is lehet pályázni, amelyek megfelelnek ezeknek a szempontoknak:

  • rendszeres közösségi tevékenységekre épül
  • kapcsolódik a pályázat témájához, ezek közül egy vagy akár több témát is érint
  • osztálytermi és/vagy kültéri megvalósításra is kiterjed
  • a diákok ötletein és önálló munkavégzésén alapul
  • megvalósításában a szülőket, tanárokat, esetleg a helyi közösséget is bevonja.

Fontos kritérium a közösségi szemlélet, az, hogy egy egész csapat dolgozzon a pályázni kívánt fenntarthatósági szemléletű projekten, ezért egy pályázó csoport legalább 13 főből áll. Egy óvoda vagy iskola akár több különböző projekttel is pályázhat, de egy közösség csak egy pályázatot nyújthat be.

A nyertes projekt megvalósítására egy teljes tanév áll rendelkezésre. 2023.08.01. – 2024.07.31.között.  Az E.ON utánköveti a nyertes pályázatok megvalósulását. A támogatás minden, a pályázatban leírt és az értékelők által jóváhagyott tevékenységhez szükséges kiadás fedezésére fordítható, így: anyagok és eszközök, utazás, szállítás, szolgáltatások, szakértői díjak.

A legzöldebb iskolákat és óvodákat szeretnék támogatni (Forrás: E.ON Zrt.)

Beérkezett pályázatok bírálata

A beérkező pályázatokat öttagú zsűri bírálja el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója mellett olyan, – a fenntarthatósághoz és energetikához kapcsolódó – szakemberek és közéleti szereplők foglalnak helyet, mint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének alelnöke, Kump Edina, környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője és alapítója, Szomolányi Katalin, fenntarthatósági szakértő, a Planet Fanatics alapítója és Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című fenntarthatósági szemléletű receptgyűjtemény szerzője.

Mikor és hogyan lehet a pályázatot benyújtani?

A pályázatokat az afoldbajnokai@eon.hu címre kell beküldeni. Határidő: 2023. május 1. Részletes felhívás és a pályázati dokumentumok megtekintése.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a fenntarthatósági témahét keretében időszaki szelektív hulladékgyűjtő bajnokság indult. Az április 17. és május 19. között zajló verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek és mobiltelefonok iskolai begyűjtése és újrahasznosítása.  A verseny legjobbjai értékes vásárlási utalványt nyernek.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó