Miért válaszd? – a mozgó és animációkészítő szakma

Szerző: | 2023. április. 28. | Mi leszek?

A grafikán két fiú látható filmkészítés közben.

Kreatív pályára készülsz, szeretsz rajzolni és érdekel a mozgóképek megjelenítése? A mozgó és animáció készítő szakma jó választás lehet számodra. Pontosan mit fogsz tanulni és mire tesz alkalmassá a képzés? Cikkünkből megtudhatod.

A Nyitott Ajtó Baptista Központ fenntartásában lévő intézményben szakgimnáziumi keretek között 2021. óta folyik a mozgókép és animációtervező szakma oktatása. Az öt éves művészeti tanulmányi területi képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Az országban több helyen is biztosított a szakma tanulása

Főző Sándor, az intézmény művészeti tagozat-vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy iskolájukban több éves múltra tekint vissza a szakma oktatása. Az elmúlt években emelkedett azoknak a fiataloknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy a mozgó és animációkészítő szakmát választják hivatásuknak.

A tanulmányi területre hallási fogyatékos, beszédfogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő, egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő tanulók is jelentkezhetnek.

A felvételi során a tanulmányi eredmények mellett további művészeti készségek meglétét is figyelembe veszi az iskola. Emellett előzetesen rajzos és digitális fényképes portfólió elkészítése majd a bemutatása szükséges a felvételi beszélgetés alkalmával- tájékoztatott bennünket a művészeti tagozat – vezetője.

A grafika több, portfólió elkészítéséhez szükséges eszközt ábrázol.
A felvételizők digitális portfólióval készülnek. (Fotó: 123rf)

Kiknek ajánlott ez a szakma?

Azoknak a fiataloknak ajánlott, akiket nem riaszt el a szakma technikai környezetének folyamatos változása. Szeretné mindennapjait olyan munkával tölteni, amellyel maradandót alkothat akár egyedül vagy csapatjátékosként. Nyitott arra, hogy a művészeti ágak alkotói, technikai, analitikai, illetve esztétikai újdonságait megismerje, ugyanakkor képes arra, hogy alkotásainak várható társadalmi hatásairól kritikusan gondolkodjon.

Mit lehet tanulni?

A közismereti tantárgyak mellett több szakmai tárgy tanulásával sajátítható el az a tudás, amelyet a tanulmányok befejezése után a mindennapokban is alkalmazni lehet. A diákok tanulmányaik során a grafika, szöveg, animáció, álló- és mozgókép tervezésével és megvalósításával is megismerkedhetnek. Továbbá elsajátítják a vizuális tervezést támogató szoftverek szakszerű használatát a munkavégzéshez szükséges animációs technikákat.

Egyéni és csapatban való rajzos és mozgóképes, animációs képalkotási komplex projekt gyakorlatokra épül a tanulási tartalom a Nyitott Ajtó Baptista Szakképzőbe – árulta el Főző Sándor, az intézmény művészeti tagozat-vezetője.

Mit csinál egy mozgókép- és animációkészítő?

A mozgókép- és animációkészítő a videófilm, a rajzfilm, a mozgókép és a számítógépes animáció területén végez alkotómunkát. Jártas a számítástechnikai eszközök, digitális kép- és hangkezelő programok, valamint fotó, videó, világítás- és hangtechnikai eszközök szakszerű használatában. Vizuális előkészítő és tervező, gyártástervező, animációs rajzoló, bábkészítő, báb-animátor, 3D modellező és animátor, segédoperatőr, számítógépes utómunka és a vizuális trükk készítés bizonyos feladatait is képes elvégezni.

A médiában, szerkesztőségekben, multimédiás tartalmak és animációs filmek tervezőjeként, kivitelőjeként lehet alkalmazott vagy akár önálló vállalkozást is indíthat. Hagyományos vagy digitális 2D és 3D animációval, videótechnikával készülő filmek elkészítésében vehet rész, utómunkálatokat végző stúdió munkatársa is lehet vagy akár játékfejlesztőként is dolgozhat.

Jellemző munkakörök az animációs-filmkészítő stúdiókban: képes forgatókönyv (storyboard) rajzoló, háttérfestő-, rajzoló, figuratervező, fázisrajzoló. Míg a filmstúdiókban hangtechnikusként, grafikus asszisztensként, segédoperatőrként is vállalhat munkát.

A képen egy szőke hajú kislány látható, arca elé tartott filmcsapóval a kezében.
Mozgó és animációkészítő munkakörben filmes és videóstúdiókban lehet dolgozni. (Fotó: 123rf)

Lehetőségek a szakmai fejlődésre

A szakmai vizsga és érettségi megszerzése után művészeti és a művészet közvetítéssel foglalkozó tanulmányi területeken lehet továbbtanulni és felsőfokú végzettséget szerezni. A hároméves alapképzésben mozgókép szakos film- és televíziórendező vagy animációs tervező szakképzettség szerezhető.

A Felvi adatai szerint 2023-ban nem indult képzés ezen a tanulmányi területen azonban 2018-ban az animáció szakon végzett diákok aránya hatvan százalékkal több volt, mint 2014-ben. Ez a kedvező tendencia nem figyelhető meg a mozgókép szakon viszont a 2018. évi adatok azt mutatják, hogy jelentős változás nem történt a 2014-ben, e szakon diplomát szerzettek számához képest.  

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.