Bengáli tűz alkotta virágszőnyeg borítja be este a Dunát

Szerző: | 2023. augusztus. 20. | Kikapcs

Bengáli tűz - budapesti tűzijáték augusztus 20-án

Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, bengáli tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján – közölte a rendezvény kommunikációjáért felelős ügynökség kedden az MTI-vel.

Minden eddiginél komplexebb tűzijáték várható idén Budapesten az augusztus 20-án. Bengáli tüzek borítják majd be a Dunát, miközben a a látogatók a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően. A tűzijáték a Duna teljes fővárosi szakaszán látható lesz, a látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel majd, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat – közölték a szervezők.

A rendezvény kommunikációjáért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása alapján a tűz és fények játéka a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, mitologikus lényeit, genezisét mutatja majd be, egy-egy konkrét témakört alapul véve, így az alkotók idén is az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanatot állítják, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel. A tűzijáték-show zenei aláfestéssel kísért látványepizódjait szöveges narráció köti össze, külön fejezet foglalkozik majd a nemzet születésével, a vérszerződéssel és a honfoglalással, de megelevenedik a keresztény-pogány háborúk kora is.

A tűz és fények játéka rendszerint a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, mitologikus lényeit, genezisét mutatja be, egy-egy konkrét témakört alapul véve – áll a közleményben, amely szerint az alkotók idén is ezt a hagyományt folytatják: az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A hét tételből álló tűzijáték-show zenei aláfestéssel kísért látványepizódjait szöveges narráció köti össze, az egyes fejezetekben a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, továbbá olyan, a magyarság múltját és jelenét meghatározó értékek, mint a hit és a remény – olvasható a közleményben. 

Te tudod mi is pontosan az a bengáli tűz?

Ez az erős fényű, hosszan égő színes láng, vagyis a bengáli tűz a Távol-Keletről, Indiából származik, és hosszú évszázadokon a templomok világítására szolgált. Olyan anyagok keveréke, amelyek az égés során világos és pezsgő fehér vagy színes fényt hoznak létre. Mivel ez a keverék nem tartalmaz sem ként, sem pedig sót (nátrium, kálium), ezért égés közben nem bocsát ki füstöt, sem az emberi szervezetre káros anyagokat.

Már csak néhány órát kell várni, és kezdődik az év legnagyobb szabadtéri látványossága, az augusztus 20-i tűzijáték. Ez a nap azonban nemcsak a színes és látványos fénycsóvákról szól, ez Magyarország hivatalos állami ünnepe, amelyen az államalapításra és államalapító Szent István királyra emlékezünk. Te mennyire vagy otthon a magyar történelemben?

Van 5 perced? Teszteld a tudásod! Kvíz: 10 legfontosabb évszám a magyar történelemben

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.