A Diákolimpia legjobbjai kaptak díjakat

Szerző: | 2024. január. 24. | Fősodor

Elismeréseket kapott pedagógusok és intézmények képviselői, akik kiemelkedő eredményeket értek el a 2022/2023-as tanévi Diákolimpia versenyeken.

A 2022/2023-as tanévi Diákolimpia versenyeken elért kiemelkedő eredményeikért díjazták a pedagógusokat, iskolákat és rendező szervezeteket az ünnepségen, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szervezett.

Diákolimpia ünnepség

Az Magyar Diáksport Szövetség az ünnepségen elismeréseket adott át azoknak a pedagógusoknak és intézményeknek, akik kiemelkedő eredményeket értek el a 2022/2023-as tanévi Diákolimpia versenyeken.

A díjakat átadók között szerepeltek dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Krizsán Xénia világbajnoki negyedik helyezett hétpróbázó atléta, valamint Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

A Diákolimpia elismerések négy kategóriája

  • A tanév legeredményesebb vármegyei/budapesti Diákolimpia testnevelője
  • A tanév legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézménye (kategóriánként – általános, közép, kisiskola – három-három iskolát díjaztak)
  • Legaktívabb iskola kategória (A pedagógusok motiváló tevékenységét ismeri el, figyelembe véve, hogy az intézményi létszámhoz képest milyen arányban vesznek részt a diákok a versenyeken. Ebben a kategóriában három általános és három középiskolát díjaztak.)
  • A tanév diákolimpiai rendezvénye (Ezt három rendező szervezet kapta.)

A Diákolimpia és az MDSZ média-partnere, a Nemzeti Sport további különdíjjal jutalmazta a legeredményesebb iskolákat.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke köszönetet mondott valamennyi pedagógusnak, iskolának és rendező szervezetnek, valamint kiemelte a minisztériumok támogatását.

„A versenyző gyerekek mellett a Diákolimpia legfontosabb szereplői a felkészítő pedagógusok. Nem lehetünk eléggé hálásak nekik, hogy alapfeladataikon túl mennyi időt, energiát fordítanak tanítványaik versenyeztetésére”

– hangsúlyozta Balogh Gábor.

A Diákolimpia

A Diákolimpia Magyarországon az iskolai sport tehetséggondozás és versenyzés kiemelkedő eseménye, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség immár 37 éve rendez meg az ország valamennyi általános és középiskolájában.

A Diákolimpia tehetséggondozó és versenyrendszerében 6-20 éves általános és középiskolások vehetnek részt 12 különböző sportágban, köztük asztalitenisz, atlétika, kézilabda, kosárlabda és labdarúgás is szerepel. A versenyek során a tanulók nemcsak tehetségeiket fejlesztik, hanem egészséges életmódra nevelésben is részt vesznek.

Különös hangsúlyt kap a Diákolimpia tehetséggondozó és versenyrendszerében a Kis iskolák sportversenye, ahol a 200 fő alatti tanuló létszámmal rendelkező és hátrányos helyzetű településeken lévő iskolák diákjai is lehetőséget kapnak a részvételre.

A Diákolimpia kimagasló fontosságát mutatja, hogy a program országos tanulmányi versennyé is kiterjed, és az országos döntők eredményei a felsőoktatási felvételi eljárásban pontszámokat jelentenek.

A Diákolimpia számokban

A versenysorozat eredményeként évente több mint 250 000 tanuló vesz részt, az országos döntőkben pedig 15 000 gyermek méretteti meg magát. A Diákolimpia számokban: 37 év tapasztalat, több mint 230 000 kiosztott érem, 2 500 iskola és 8 000 közreműködő testnevelő tanár teszi egyedülállóvá és rendkívül sikeressé a kezdeményezést.

A tanulmányi versenyre rekordmennyiségű, negyedmillió nevezés érkezett tavaly, ahol a résztvevők átlagosan két sportágban mérték össze tudásukat.

Borsod-Abaúj Zemplén vármegye vezeti a nevezési statisztikát, míg sportágak tekintetében az atlétika tartja a legnépszerűbb pozíciót a labdarúgás és a kézilabda előtt. Az országos döntőre 27 sportágban 18 ezren jutottak be, ahol összesen 4327 diák szerzett érmet.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen hatással van a rendszeres mozgás a tanulmányi eredményekre, akkor olvasd el az alábbi cikkünket:

A díjazottak listáját a Magyar Diáksport Szövetség honlapján lehet megnézni.

Nyitókép forrása: Magyar Diáksport Szövetség honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó