Te tudod, mivel foglalkozik egy CNC-programozó?

Szerző: | 2024. január. 24. | Mi leszek?

A képen a CNC-programozó látható munka közben.

A CNC gépekről biztosan hallottál már, de vajon azt is tudtad, hogy programozásukkal egy külön szakma foglalkozik? Olvass tovább, hogy te is megismerkedhess a CNC-programozó munkájával és feladataival.

Mi az a CNC?

A Computer Numerical Control (CNC) egy számítógép által vezérelt megmunkáló gép, ami programok és utasítások alapján automatikusan végzi a különböző anyagok megmunkálását vagy alakítását. A szerszámokat a gép mozgatja a három dimenzióban, vágva, marva vagy formázva az anyagot.

A CNC-programozó előzetesen elkészíti a szükséges utasításokat, és a gép pontosan követi azokat a munka során. A CNC gépek lehetnek marók, esztergák vagy más típusú megmunkáló eszközök, és nagy pontosságuk és ismételhetőségük miatt széles körben használják őket a gyártásban.

A CNC-programozó feladatai

A CNC programozó egyaránt támogatója és résztvevője a gépipari tervezésnek és a gyártásnak is. A műszaki rajzok alapján terveket készít az alkatrészek gyártásához, figyelembe véve az előgyártmány anyagát és méreteit. Előre megtervezi, hogy az adott alkatrészt hagyományos vagy CNC szerszámgépen állítják elő, és meghatározza a szükséges gépeket, eszközöket, valamint a technológiai adatokat. 

A szerszámgépen beállítja a forgácsolási paramétereket, majd végrehajtja a tényleges gyártást, létrehozva a kívánt munkadarabot. A tervezési folyamat során online vagy nyomtatott műszaki táblázatokat és katalógusokat használ, hogy pontos és hatékony terveket készítsen.

A CNC géphez szükséges programokat erre a célra készült szoftver segítségével, vagy szoftver nélkül, kézzel írva készíti el. CNC gépen végzendő munka esetén szakszerűen befogja, és szerszámbeméréssel beméri a forgácsoló szerszámokat.

A Computer Numerical Control (CNC) egy számítógép által vezérelt megmunkáló gép, ami programok és utasítások alapján automatikusan végzi a különböző anyagok megmunkálását vagy alakítását. (Fotó: 123rf.com)

Miért válaszd a CNC-programozó szakmát?

Ha szereted a gépeket, érdekel a forgácsolás és az informatika kapcsolata, a gépek programozása és a termékek előállítása, érdemes elgondolkodnod rajta, hogy megszerezd a CNC-programozó szakmát.

A CNC programozás és gépkezelés izgalmas terület, ami a technológia fejlődésével lépést tartva folyamatosan új kihívásokat kínál. A szakemberek nagyra értékeltek a gyártási iparágban, a kereslet folyamatos a jól képzett és tapasztalt CNC-programozók iránt. 

A CNC gépek számos iparágban használatosak, így a szakma sokféle iparágban kínál lehetőségeket. A területen való tapasztalatszerzéssel és folyamatos tanulással a CNC programozók további szakmai fejlődési lehetőségekhez juthatnak. 

A fizetesek.hu információi szerint a várható bruttó bérezés 388 ezer forint és 851 ezer forint között alakulhat.

A CNC programozás és gépkezelés izgalmas terület, ami a technológia fejlődésével lépést tartva folyamatosan új kihívásokat kínál. (Fotó: 123rf.com)

4 éves képzés

A gépészet ágazat 4 éves képzése szakképzettség megszerzésével zárul. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában két év alatt például gépész technikusi végzettséget szerezhet.

A képzés során a műszaki alapozáson túl gyártás-előkészítésről, gépi forgácsolásról, és korszerű forgácsoló technológiákról is tanulhatsz, de megismerkedsz a CNC-programozás részleteivel is. Az összesen 280 óra egybefüggő szakmai gyakorlat is a képzés része, amiből 140 órát a 10., és 140 órát a 11. évfolyamon kell teljesítened. 

Ha többet szeretnél megtudni a CNC-programozó munkájáról és feladatairól, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó