A gyerekek adatai sincsenek biztonságban a kiberbűnözőkkel szemben

Szerző: | 2023. október. 27. | Egészség

A képen telefonnal szórakozó gyerekek láthatók.

A gyerekek személyes adatait is ellophatják a kiberbűnözők – hívta fel a figyelmet az MTI az ESET tanulmányára alapozott tájékoztatójában.

Az ESET tanulmánya szerint a csalók a gyerekek adatait ugyanazokra a célokra használhatják fel, mint a felnőttekét, például bankszámlákat nyitnak a nevükben pénzmosás és csalások elkövetésére. A kiberbűnözők jellemzően személyes adatokat gyűjtenek, majd eladják a dark weben működő piactereken és fórumokon, hogy a csalók felhasználhassák azokat további támadásokhoz.

Banki csalások elkövetésére is használhatják a gyerekek adatait

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítójának közleménye szerint a csalók gyakran alkalmaznak egy „népszerű technikát”: ilyenkor több, különböző forrásból származó valós és hamis személyes adatot használnak fel. Így egy új személyazonosságot hoznak létre a gyerekek fontos adatait felhasználva, például banki csalások elkövetésére. 

Emellett a bűnözők használják a régi módszereket is, dokumentumokat lopnak el, illetve a szemétből és a postaládákból tulajdonítanak el leveleket, személyes adatokat tartalmazó papírokat.

Sokkolóan gyakori a családtagok által elkövetett csalás

Tavaly közel 1,7 millió amerikai gyerek és fiatalkorú személyes adatai kerültek nyilvánosságra adatvédelmi incidensek miatt. A személyazonosság-lopás által okozott károk az Egyesült Államokban múlt évben az iparági becslések szerint elérték a 43 milliárd dollárt, miközben közel egymillió amerikai gyerek vált csalók áldozatává. A csalások, támadások egy háztartásra vetítve 1128 dolláros kárt okoztak a családoknak és átlagosan 16 órát igényelt az adatfeltörések kezelése.

A családtagok által elkövetett csalás meglepően gyakori: becslések szerint azon háztartások 67 százaléka, ahol egy gyerek személyazonosság-lopás áldozatává vált, személyesen ismerte az elkövetőt. Az érzékeny dokumentumokhoz való közvetlen hozzáférés ugyanis tökéletes lehetőséget biztosít a rosszakaró családtagoknak, a csalás pedig akár évekig észrevétlen maradhat.

Az elkövetők a gyerekek adatait adathalász e-mailben, a közösségi médián vagy sms-en keresztül lopják el. (Fotó: 123rf)

A gyerekek adatait is a bevált módszerekkel lopják el

Csizmazia-Darab István, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője elmondta, hogy a gyerekektől is adathalász e-mailben, a közösségi médián vagy sms-en keresztül lopják el az adatokat. A felhasználókat kártékony linkekre való kattintásra próbálják rávenni, például vonzó, hihetetlenül olcsó játékokkal, míg más esetekben rosszindulatú szoftverek telepítését vagy a személyes adatok átadását kérik – például egy nem létező nyereményjátékban való részvételért cserébe.

Az elemzés szerint a játékok, a közösségi média és az online oktatási fiókok is olyan értékes személyes adatokat rejthetnek, amik adathalász-támadások, jelszófeltörések vagy más módszerek által veszélybe kerülhetnek.

Fontos beszélgetni a gyerekekkel

Ha az szülők a közösségi médiában túl sok információt osztanak meg, nem csak ők maguk, de a gyerekek is veszélybe kerülhetnek. A születési dátum mellett az iskolai tanulmányokra vonatkozó részletek is felhasználhatók a csalók számára további adatok megszerzésére.

Csizmazia-Darab István kiemelte, hogy több kipróbált és bevált gyakorlat létezik arra, hogy a szülők csökkentsék a gyerekekre leselkedő veszélyeket. Többek között azt tanácsolja, hogy a szülők ne adjanak meg a gyerekekről sok információt a közösségi médiában és hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságos internethasználat szabályaira. 

Hasznos az is, ha a szülők ellenőrzik és nyomon követik, hogy mit tartalmaznak a gyerekekhez tartozó banki- és telefonszámlák, milyen tranzakciókat hajtanak végre és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe. Segít, ha korlátozzák a gyerekek által használt fiókok, szolgáltatások számát, regisztrációkor pedig a szülők inkább a saját adataikat adják meg, ahol erre szükség van.

A szakértő szerint azonban talán az a leghasznosabb, ha a szülők rendszeresen beszélnek a gyerekekkel a közösségi médiában való túlzott információmegosztás, az adathalász-támadások, illetve a személyazonosság-lopás veszélyeiről.

MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.