Irodalom éjszakája az Állatkertben

Szerző: | 2023. június. 6. | Kikapcs

A képen egy nyitott könyv látható, belőle mesebeli táj nő ki

2023. június 7-9. között a Fővárosi Állat- és Növénykertben valósul meg az Irodalom éjszakája a Cseh Centrum. Ennek a különleges programnak a keretében idén nyolcadik alkalommal hívnak világirodalmi sétára mindenkit, aki érdeklődik a kortárs világirodalom iránt. Az Állatkertbe érkezők 27 ország 27 írójának szövegeit hallgathatják meg a Vígszínház színészeinek felolvasásában.

A Cseh Centrum kezdeményezésére és szervezésében megvalósuló nemzetközi kulturális eseményen a város és a világirodalom formabontó stílusban ad egymásnak találkozót a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A felolvasásokat június 7-én 8-án és 9-én 19 és 23 óra között tartják párhuzamosan, az állatkert 9 különböző helyszínén. Minden helyszínen egy-egy szerző művének ugyanazon részlete hangzik el félóránként. Az utolsó felolvasás 22 óra 30 perckor kezdődik. Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt. Az irodalmi művek a Vígszínház színművészeinek előadásában, Dino Benjamin rendezésében hallhatók.

A képen rajzolt állatok láthatók
Az Irodalom éjszakája rendezvénynek idén az Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont (Fotó: 123rf.com)

Programterv az Irodalom éjszakája rendezvényhez

A program napi bontásban az alábbi módon alakul:

  • 2023. június 7-én Horváth Szabolcs, Gyöngyösi Zoltán, Medveczky Balázs, Telekes Péter, Majsai-Nyilas Tünde, Kovács Patrícia, Zoltán Áron, Seress Zoltán és Bach Kata olvasnak fel.
  • 2023. június 8-án Méhes László, Fesztbaum Béla, Ötvös András, Hegyi Barbara, Balázsovits Edit, Csapó Attila, Wunderlich József, Ertl Zsombor és Szilágyi Csenge fognak felolvasni.
  • Végül 2023. június 9-én Szántó Balázs, Borbiczki Ferenc, Hirtling István, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Antóci Dorottya, Márkus Luca, Orosz Ákos és Radnay Csilla előadásában hallhatók az irodalmi művek.

A programokon a részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. További információ az alábbi linken érhető el. A rendezvény Budapesten kiemelt figyelmet fordít az akadálymentességre, így az idei évben valamennyi helyszín hozzáférhető lesz a mozgásukban korlátozott résztvevők számára. Mindennap négy különböző helyszínen biztosítanak két-két felolvasáshoz jelnyelvi tolmácsolást a siket és nagyothalló érdeklődők számára. A vak és gyengénlátó vendégek segítséget kapnak a felolvasásokra történő eljutáshoz.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.