Július 1-én érkezik a mozikba Mijazaki Hajao új animációs filmje

Szerző: | 2023. június. 9. | Kikapcs

A képen egy lány sziluettje látszik, mögötte a felkelő nap, és egy város látképe

A Ghibli Stúdió előzetes és reklámkampány nélkül mutatja be Mijazaki Hajao Oscar-díjas japán animációs mester új, „Ti hogyan éltek?” című animációs filmjét. Mijazaki 2003-ban kapott Oscar-díjat a Chihiro szellemországban című rajzfilmért, és 2014-ben életművét is Oscar-díjjal ismerte el az amerikai filmakadémia. Alkotásait elsősorban a modern civilizáció bírálata és a természet iránti rajongás jellemzi.

Elkészült Mijazaki Hajao új animációs filmje

Szuzuki Tosio producer egy japán magazinnak adott interjújában elmondta, hogy sem előzetese, sem tévé- vagy újságreklámja nem lesz a július 14-én megjelenő új animációs filmnek. Azonban a közönség nem maradt teljesen információ nélkül, ugyanis már elkészült egy plakát a filmről, emellett Mijazaki már egy 2017-es interjúban elárulta, hogy a filmet Josino Genzaburo 1937-es, azonos című regénye ihlette.

Mijazaki tíz éve, a 2013-ban bemutatott Szél című műve óta nem jelentkezett új animével. A Szél sikere után az alkotó közölte a sajtóval, idős korára tekintettel nyugdíjba vonul, de aztán mégis elkezdett dolgozni a „Ti hogyan éltek?” című filmen. A történet egy gyerek felnőtté válását mutatja be a barátaihoz és nagybátyjához fűződő kapcsolatain keresztül.

A képen egy laptop, digitális tábla és egy rajzoló kéz látható
A mozgó- és animációkészítő szakma itthon is népszerű képzés (Fotó: 123rf.com)

Ha érdekel a a mozgó és animációkészítő szakma, akkor olvasd el ezt a cikkünket is!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.