A kertészeti ágazat támogatása – 185 milliárd 7 ezer kertészeti beruházásra

Szerző: | 2023. december. 15. | Fősodor

Kertészeti ágazatban dolgozó ember üvegházban áll zöld növények között és épp felír valamit.

2022 és 2024 között a kertészeti ágazatnak közel 185 milliárd forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a Közös Agrárpolitika végrehajtásában 2023-ban az Agrár-ökológiai Program és az újraelosztó támogatás jelentős változást hoz. Ezek a konstrukciók a közvetlen támogatási források 30 százalékát teszik ki, így kulcsfontosságú, hogy ezek hatékonyan hasznosuljanak a szektorban. Az AÖP az EU-ban a korábbi zöldítési támogatáshoz hasonló, és a mezőgazdasági területek 80 százalékát vonja be, beleértve a 94 ezer hektárnyi szőlő- és gyümölcsültetvényt.

A támogatások a gazdálkodók segítése mellett, a klímaváltozás negatív hatásásainak a csökkentését és az import visszaszorítását is elősegíti.

Feldman Zsolt felhívja a figyelmet a Területi Monitoring Rendszer fontosságára, amelyet uniós előírásoknak megfelelően fokozatosan kell bevezetni. Az új KAP első évének tanulságai között hangsúlyozza, hogy a szabályokhoz és piaci változásokhoz való alkalmazkodás nélkülözhetetlen.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezet (TÉSZ) működik. A TÉSZ-ek által forgalmazott áru értéke közel 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek támogatása növekszik, a szőlő-gyümölcs ültetvények pedig 70 milliárd forint támogatásban részesülnek.

A Vidékfejlesztési Program révén a kertészeti ágazat technológiai fejlesztése is előtérbe kerül, mint például gépbeszerzések, üvegház építések és ültetvénytelepítések, összesen 185 milliárd forinttal támogattak hétezer kérelmezőt.

Ha érdekel a szőlő termesztése és feldolgozása, és kíváncsi vagy, hogyan lesz a szőlőből bor, olvasd el a szőlész-borász szakma leírását, amelyből megtudhatod, hogy milyen feladatai vannak egy szőlész-borász szakembernek. Megtudhatod azt is, hogy milyen képzési keretek között tanulható ez a szakma.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Nyereményjáték

Promó

Promó