Miért válaszd a kohász és öntész technikus szakmát?

Szerző: | 2024. január. 17. | Munka

A képen a kohász és öntész technikus látható.

Azok számára, akik élvezik a folyamatirányítást és a fémekkel való munkát, a kohász és öntész technikus szakma izgalmas lehetőséget kínál.

A kohászatról dióhéjban

A kohászat egy összetett iparág, amely a vas és más fémek kinyerését, finomítását, ötvözését, öntését, képlékeny alakítását, hőkezelését, szerkezetének és tulajdonságainak vizsgálatát foglalja magában. 

Azokat a kőzeteket, amelyekből egy fém gazdaságosan kinyerhető, érceknek nevezzük. Vasércekből vasat, rézércekből rezet, bauxitból alumíniumot állíthatunk elő. 

A fémek előállításának folyamata három lépésből áll: dúsítás, redukció és tisztítás. A tiszta fémeket ötvözhetik is. A vasgyártásban a vasérc szenes redukciójával nyerik a nyersvasat, majd csökkentik a széntartalmát, létrehozva ezzel az acélt. Az alumínium előállításához a bauxitból először timföldet állítanak elő, majd elektromos áram segítségével alumíniumot készítenek.

Az ajtókilincsek is öntéssel készülnek

Az öntészet vagy fémöntés során a megolvasztott fémből egy üreges öntőforma segítségével öntvényeket lehet előállítani. Ehhez az üreges öntőformába megolvasztott fémet öntenek, és hagyják megdermedni. 

Az öntés lehetőséget nyújt változatos és bonyolult alakú fémtermékek előállítására. Az alkalmazott eljárások közé tartozik az öntés homokformázással, a precíziós öntés, a keramikus formázás és a kokillaöntés. Az öntészet által gyártott termékek közé tartoznak például a belső égésű motorok motorblokkjai, egyes fürdőkádak és az ajtókilincsek.

Az öntés lehetőséget nyújt változatos és bonyolult alakú fémtermékek előállítására, ilyenek lehetnek például a belső égésű motorok motorblokkjai, egyes fürdőkádak és az ajtókilincsek. (Fotó: 123rf.com)

Kohász és öntész technikus

A kohász és öntész technikus feladata a vas és egyéb fémek előállítása, valamint a fizikai és kémiai jellemzőik kialakítása a technológiai utasításoknak megfelelően. Ezenfelül különböző készültségi fokú termékeket is készít.

A kohász és öntész technikus szakember munkáját elsősorban kisebb-nagyobb öntödei üzemekben végzi. Főként fémfeldolgozó gépek kezelőjeként, valamint műszakvezetőként helyezkedhet el. Munkájával hozzájárul az építőiparhoz, a gépjárműgyártáshoz, az elektronikai iparhoz és más iparágakhoz, mivel a fémek fontos alapanyagokat szolgáltatnak a különböző ipari termékek előállításához.

A kohász és öntész technikusi pálya számos előnnyel jár

  • Szükség van a szakértelemre: A kohász és öntész technikusok fontos szerepet játszanak a fémiparban, ahol a fémek kinyerésétől és előállításától a feldolgozásig és gyártásig számos területen dolgoznak. A fémek kulcsszerepet játszanak az építőiparban, gépjárműgyártásban, elektronikai iparban és más iparágakban.
  • Sokoldalú készségek: A kohász és öntész technikusok olyan készségeket szereznek, amelyek sokoldalúak és átjárhatók más műszaki területek felé is. A képzés és a munka során megszerzett ismeretek, például az anyagtudomány, a gépészet és a folyamatirányítás, a mérnöki területeken is alkalmazhatók.
  • Versenyképes fizetés: A kohász és öntész technikusok általában jó fizetésre számíthatnak, mivel szakértelmükre és szükségességükre számos iparágban nagy a kereslet.
  • Innováció és fejlődés: A fémipar folyamatosan fejlődik, és a technikusok részt vehetnek az innovációban és az új technológiák bevezetésében. Ez lehetővé teszi számukra, hogy lépést tartsanak az iparág fejlődésével, és hozzájáruljanak az új megoldások kialakításához.
  • Környezetvédelem: A kohász és öntész technikusok olyan folyamatokban vesznek részt, amelyek hatással vannak a környezetre. Azok, akik elkötelezik magukat a fenntartható és környezetbarát gyártási módszerek mellett, lehetőséget kapnak arra, hogy hozzájáruljanak a fenntartható fejlődéshez.
A bányászat és kohászat 5 éves képzése során a kohász technikus és az öntész technikus szakmairányok közül választhatsz. (Fotó: 123rf.com)

A képzés során két szakmairány választható

Ha ezt a szakmát szeretnéd elsajátítani, a bányászat és kohászat ágazat 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A képzés során a kohász technikus és az öntész technikus szakmairány körül választhatsz.

A kohász technikus a fémek érceiből történő előállítását és feldolgozását végzi. Előkészíti az elsődleges és másodlagos kohászati nyersanyagokat, majd energiahatékony módszerekkel állítja elő a folyékony fémet. Ezt követően automatizált gépsorokon dolgozza fel, létrehozva kovácsolt, hengerelt, húzott vagy sajtolt előgyártmányokat.

A folyamatok során figyeli és dokumentálja a termékminőséget, szükség esetén beavatkozik a hibák elkerülése érdekében. Felelősségteljesen kezeli a kohászati melléktermékeket, amelyek más iparágak számára szolgálnak nyersanyagként.

Az öntész technikus fémek olvasztóberendezéseit irányítja, meghatározza a szükséges összetevőket, öntvénytervezést végez, és számítógépes programokkal rajzokat készít. Önállóan, műszaki rajz alapján irányítja a minta- és formaelőkészítést. Ügyesen kezeli és beállítja a gravitációs és magas szinten automatizált öntés gépi berendezéseit. Ismeri a 3D fémnyomtatás és térbeli gyártás modern eszközeit, és nyomon követi, dokumentálja a technológiai folyamatok során a termékminőséget.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.