97 éve született Vidal Sassoon a fodrász ikon

Szerző: | 2024. január. 17. | Kikapcs

A felesleges dolgok megszüntetésével a legegyszerűbb formákig és vágásig szeretett volna eljutni Vidal Sassoon, akit a világ leghíresebb fodrászaként ismer a világ. A fodrász szakma megváltoztatása nemcsak álom maradt számára, hiszen az általa kifejlesztett vágástechnika a mai napig meghatározza a fodrász szakmát.

Remélte, hogy focista lesz

Az árvaházban nevelkedett Vidal gyerekkori álma volt, hogy profi focista lesz, édesanyja javaslatára azonban fodrásztanonc lett. Életrajzi könyvében így emlékezett vissza erre az időszakra:

„Nem tudtam elképzelni magam, hogy hajat fésülök a megélhetésért”

Majd, amikor fodrásztanonc lett, érezte, hogy ez lehet a neki való hivatás.

Hatalmas karriert futott be. Hajsöprögetőből a világ egyik legismertebb fodrásza lett, aki egyetlen ollóval forradalmasította a fodrász szakmát. Nem csak a vágásban hozott újat. Milliárdos iparággá fejlesztette a hajápolási termékek piacát is.

Megújította a fodrász szakmát

 A hajlakkozott, csavart és tupírozott, egyen-frizurák helyett az archoz igazodó, réteges hajvágást vezette be. A női arc teljes megváltoztatásával iskolát teremtett. Új hajvágási technikáját az elegáns egyszerűség, a precíz vágás jellemezte.

A megújult rövid haj, majd a bubifrizura hatalmas siker lett. Őt követve a világ minden táján az egyenes laza haj lett követendő, és a mai napig is ez a vágástechnika határozza meg a fodrász szakmát.

Vidal Sassoon megszabadította a nőket a kötelező heti rituáléktól, új külsőt teremtett. ( Fotó: Vidal Sassoon Közösségi oldala)

Nemcsak az olló csattogtatásban volt sikeres

A kreatív Vidal a hatvanas évek végére a világ leghíresebb fodrásza lett, azonban nemcsak a hajvágásban sziporkázott. A hajápolási termékek piacát is gyümölcsöző iparággá fejlesztette. 1980-ban kezdte meg a Sassoon hajápoló termékek gyártását és forgalmazását. Két évvel később a Sasson hajápolási termékek eladásai meghaladták a 110 millió dollárt.

Vidal a klasszikus „Sassoon Bob” frizura révén vált világhírűvé a fodrász szakmában, ami egy félhosszú, szögletesen vágott hajviselet, amely azóta is alapformának számít a világ összes fodrászatában.

Az egyedi bubifrizura az újdonság erejével hatott akkoriban és hatalmas népszerűségre tett szert. Sikere hátterének egyszerű oka, hogy egy rendkívül könnyen kezelhető hajviseletről van szó. Erre a gyors formázhatóságra utal Sassoon szállóigévé vált mondata is: „Vidal Sassoon Wash and Go”.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.