Lezárult a „Modellvállalat 2022/23.” szimulációs verseny

Szerző: | 2023. június. 8. | Munka

A képen egy jegyzetfüzet látható, mellette zsinór, ceruza, szárított narancs. A jegyzetfüzeten my plan felirat olvasható

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. (KTI) 2023. május 30-31. között szervezte meg a Modellvállalat 2022/23. szimulációs verseny döntőjét. A verseny a 2021/22-es tanév során rendezték meg első alkalommal azzal a céllal, hogy a szakképzésben tanulók szakmai ismereteik mellett megmutathassák, hogy milyen vállalkozói ötleteik vannak, illetve hogyan tudnának piacképes ötleteket megvalósítani.

A Modellvállalat szimulációs verseny

A verseny a KTI GINOP-6.2.6-20-2020-00001 azonosító számú, „Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” című kiemelt projekt keretében valósult meg. Az első, 2021/22. tanévben megrendezett Modellvállalat megmérettetésre a 9-10. évfolyamos tanulók 3 fős csapatai jelentkezhettek, akik a gépészet, a közlekedés és szállítmányozás, valamint az elektronika és elektrotechnika ágazatokban folytatták tanulmányaikat. Összesen 77 csapat (231 tanuló) jelezte részvételi szándékát pályamunka benyújtásával. A szakmai zsűri döntése alapján szerint 34 csapat (102 fő) tudott megfelelni a projekt felhívásában megszabott feltételeknek, és ők 37 mentortanár támogatásával vettek részt a vetélkedőn. A versenyre sokféle egyedi alapötlettel érkeztek a csapatok: a műanyag újrahasznosítástól, a kézműves termékek értékesítését célzó webshop üzemeltetésén át, egészen a selejtes fémalkatrészek megmunkálásig sokfajta vállalkozói ötlet született.

A képen a business szó szerepel téglákból kirakva
A verseny célja, hogy a szakképzésben tanulók szakmai ismereteik mellett megmutathassák, hogy milyen vállalkozói ötleteik vannak, illetve hogyan tudnának piacképes ötleteket megvalósítani. (Fotó: 123rf.com)

Siker után duplázás

A nagy sikerre tekintettel 2022 novemberében újra lehetett pályázni a Modellvállalat szimulációs versenyre. Idén már a 9-10. évfolyamos tanulók mellett a 11. évfolyam diákjai is pályázhattak. A 3 fős csapatok 14 ágazat tanulói közül kerültek ki.

A versenyre az ország minden vármegyéjéből, összesen 152 csapat nyújtott be pályamunkát (456 fő), amelyek közül a zsűri 40 csapat pályázati anyagát nyilvánította a projekt felhívásában megszabott feltételeknek megfelelőnek. A vetélkedés online fordulói 2022 novemberében kezdődtek, és 2023 áprilisában zárultak. Az elődöntők eredményei alapján kiválasztásra került az a 11 csapat, akik 2023. május 30-31. között a kecskeméti Hotel Aranyhomokban megrendezett döntőben a legjobb vállalkozási ötlet címért versenyezhetnek. A szakmai zsűri az online fordulók lezására után úgy határozott, hogy a kecskeméti döntőbe tíz csapat helyett tizenegy csapatot juttat, összesen harminchárom diákot.

A vállalkozói kompetencia fontosságáról már írtunk egy cikket, amelyet itt olvashatsz el.

Modellvállalat ünneplés

A döntőt ünnepélyes díjátadó rendezvény követte, amelynek házigazdája Oláh Gábor, a KTI Képzési és Vizsgáztatási igazgatója volt. 

Oláh Gábor elmondta: „Ez a mostani vetélkedő, amelynek ilyen sokan részesei voltak, nem csak a szakmai ismereteket, de olyan készségeknek az alkalmazását is megkövetelte, mint például a problémamegoldó készség, a döntési képesség, a kreativitás, a kritikus gondolkodás vagy a csapatban való munka. Akik az elődöntők során kiestek, és nem lehetnek most itt, azok is nyertesei ennek a versenynek. 

A képen a versenyzők láthatók
Az első és a második helyezett csapatok (Fotó: KTI)

Köszönöm mindenkinek a részvételt, a diákoknak, a felkészítő tanároknak, a kollégáknak és a városnak a megvalósítást.”

A rendezvényen résztvevő versenyzőket Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere méltatta: „Az itt jelenlévő 11 csapat közül kerültek ki a legjobbak, erre büszkének kell lenni. Bízom benne, hogy el lehet ültetni a magot, hogy jó vállalkozások indulnak majd, és azokból profitálnak a diákok.”

A verseny végeredménye

A Modellvállalat 2022/23. szimulációs verseny döntőjében:

  • I. helyezést ért el a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikum tagintézményének “NyuggiSzakik” elnevezésű csapata. A csapatot Kondor Fanni Anna, Sárvári Vivien, Vasas Heléna Kitti alkották, a felkészítő mentor oktatójuk Vargáné Kékesi Szilvia volt.
  • II. helyezést ért el a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikum “Közgáz Keselyűk” elnevezésű csapata. A csapatot Gyuricza Laura, Vincze Virág, Fazekas Kitti Magdolna alkották, a felkészítő mentor oktatójuk Nemes Mihály Zsolt volt.
  • III. helyezést ért el a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tagintézményének “Észbontók” elnevezésű csapata. A csapatot Csatlós Tímea, Harczman Evelin, Niemeyer Jasmin alkották, a felkészítő mentor oktatójuk Lovász Edit volt. 
A képen a versenyzők láthatók

A zsűri különdíjjal honorálta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium tagintézményének Szikszi Filament elnevezésű csapatát. A csapatot Muresan Adrienn Rozália, Jászai Enikő, Dencsák Attila alkották, a felkészítő mentor oktatójuk Huriné Verdes Tímea volt.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.