Ezeket a programokat ne hagyd ki a magyar költészet napján!

Szerző: | 2024. április. 11. | Kikapcs

Könyv mellett tinta és madártoll egy asztalon.

A magyar költészet napját minden évben április 11-én ünnepeljük. Ez a nap nemcsak a klasszikus és kortárs magyar költők műveiről, de a magyar nyelv szépségéről is szól. Az ünnepnap több évtizedes hagyományokra tekint vissza, amelyek a munkásmozgalmi lírától indultak, de az évek során egyre inkább kiterjedtek a magyar költészeti örökség egészére.

A magyar költészet napjának története

1956 júniusában az ünnepi könyvhéten tartották meg az első költészeti tematikájú napot, de csak 1964-től kapcsolták József Attila születésnapjához, vagyis április 11-hez a magyar költészet napját. A kezdeti években a munkásmozgalmi lírán volt a fókusz, de később az ünnep egyre inkább egyetemessé vált, hogy dicsérje a magyar költészet sokszínűségét és gazdagságát. Fontos megemlíteni, hogy egyike azon kevés ünnepnek, amely a Kádár-korszakban született, és folytatódott a rendszerváltás után is.

A költészet napjának jelentősége

A magyar költészet napja nem csupán a költészetet, hanem a magyar nyelvet és kultúrát is ünnepli. Ezen a napon emlékezünk meg azokról a költőkről, akik a magyar irodalom kiemelkedő alakjai voltak, és tisztelgünk azok előtt, akik ma is alkotnak, értéket teremtenek. Ez az ünnep egyfajta összekötő kapocs a múlt és a jelen között, egy lehetőség arra, hogy együtt ünnepeljük a magyar nyelv és kultúra gazdagságát, sokszínűségét.

Ünnepi programok és események

Az ünnep alkalmából szerte az országban számos program várja az érdeklődőket. Irodalmi estek, felolvasások, könyvbemutatók, közösségi találkozók és tematikus előadások révén népszerűsítik a magyar költészet hagyományait. Klasszikus és kortárs költők versei egyaránt helyet kapnak ezeken az eseményeken, melyeket gyakran diákok vagy éppen maguk a szerzők tolmácsolnak.

A legnagyobb kortárs költők és színművészek szintén aktívan részt vesznek az ünnepi eseményeken, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el a nagy költők sorait. Új versek írásával, különleges felolvasóestekkel vagy online sorozatokkal hirdetik a magyar nyelv és költészet szépségét.

Az oktatási intézmények is aktívan részt vesznek az ünneplésben. Számos iskolában szavalóversenyeket, versíró kihívásokat, előadásokat vagy pályázatokat szerveznek, hogy az ifjabb generációk is bekapcsolódjanak és megismerjék a magyar költészet gazdag világát.

Magyar költészet napja program plakátja.
A Pannon Kapu Kulturális Egyesület Facebook oldalán online megemlékezést tartanak, amely során április 11-én minden órában egy verset közvetítenek. (Fotó: Pannon Kapu Kulturális Egyesület Facebook oldala)

Költészet napi programok 2024-ben

Idén is sok izgalmas program közül válogathatunk a magyar költészet napján. Ezek közül gyűjtöttünk össze nektek néhányat:

A Vígszínház művészei múlt vasárnap, április 7-én tartották a költészet napi ünnepi műsorukat, amit április 11-én minden érdeklődő számára elérhetővé tesznek a színház Facebook és YouTube oldalán.

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület Facebook oldalán online megemlékezést tartanak, amely során április 11-én minden órában egy verset közvetítenek.

A Müpában ingyenesen látogatható családi és ifjúsági programokon vehetnek részt az érdeklődők. A jövő versolvasóit, a költészettel éppen csak barátkozni kezdő középiskolás fiatalokat szeretnék megszólítani. A programban többek között Simon Márton, Beck Zoltán, Kiss Judit Ágnes vagy Vecsei H. Miklós nevével is találkozhatunk. Bővebb információ az alábbi linken olvasható.

Április 12-én 17 órától a győri Kisfaludy Károly Könyvtárban izgalmas program várja a résztvevőket: kortárs költők “sokszemközt” beszélgetnek, Török Tilla Junior Prima Díjas előadóművész pedig akusztikus koncertet ad. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk az alábbi linken találhatóak.

A magyar költészet napja évről évre különleges alkalmat teremt arra, hogy ünnepeljük és méltassuk a magyar költészetet és nyelvet. Ez az ünnep nemcsak a múltat és a jelenbeli alkotókat tiszteli, hanem lehetőséget ad arra is, hogy az emberek együtt örüljenek és megünnepeljék a nyelv és kultúra gazdagságát. Legyen ez a nap a költészet szerelmeseinek örömteli találkozása, és egy emlékezetes ünneplés a magyar költészet művészetének.

Te mennyire vagy otthon a magyar költészetben? Felismered a verseket néhány sor alapján? Tedd próbára tudásodat kvízünkkel:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.