A magyar véradók napja – klinikai laboratóriumi szakasszisztens szakma

Szerző: | 2023. november. 27. | Mi leszek?

Az ábrán egy kéz van, ami felett vércseppek lebegnek, a kéz felett pedig a "véradók napja november 27." felirat.

November 27-e a magyar véradók napja. Tudod-e, hogy mióta ünnepeljük ezen a napon a magyar véradókat? Illetve mi a kapcsolat a véradás és a klinikai laboratóriumi szakasszisztens szakma között? Itt most megkaphatod a választ ezekre a kérdésekre.

A magyar véradók napja

1954-ben november 27-én adtak először kitüntetéseket azoknak, akik sokszoros véradók voltak. Ebből fakadóan javasolta több mint 30 évvel később 1987-ben a Magyar Vöröskereszt, hogy legyen ez a Véradók napja. 1988-tól kezdődően pedig ennek a javaslatnak megfelelően Magyarországon november 27-én van a Véradók napja.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában és az életmentésben. A tudomány jelenlegi állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, csak véradással. A hazai egészségügyi intézmények éves szinten nagyjából 390 ezer véradással biztosíthatják az ellátást, ami napi 1600-1800 véradót jelent munkanapokon.

A vérkészítmények, különösen a trombocita készítmények, rövid lejárattal rendelkeznek, csupán 5 napig használhatók fel, ezért folyamatos véradásokra van szükség a biztonságos ellátáshoz.

A vércsoportoknak fontos szerepük van a vérátömlesztés során, és a vércsoportok egyezőségére nagy figyelmet fordítanak a vérellátás alkalmával. Egyetlen véradással háromféle vérkészítményt állíthatnak elő, amelyek három különböző beteg életét menthetik meg. A szlogen: „Adj vért és ments meg három életet!” hangsúlyozza a véradás életmentő potenciálját.

A véradók kivizsgálása elengedhetetlen

Ahhoz, hogy valaki vért adjon fontos, hogy kivizsgálják. Meg kell állapítani a vércsoportját, hiszen ennek fontos szerepe van a véradás során. A vércsoport mellett pedig egyéb szempontok alapján is vizsgálják, ilyen például a véralvadás, fontos, hogy csak egészséges vér kerüljön be a rendszerbe.

Hogyan kapcsolódnak a véradáshoz a klinikai laboratóriumi szakasszisztensek?

A vér kivizsgálásában játszanak elengedhetetlen szerepet a klinikai laboratóriumi szakasszisztensek közül azok, akik a hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens szakmairányt választják.

Ők azok, akik a vérellátókban és a kórházakban elvégzik azokat a nagyon fontos laboratóriumi vizsgálatokat, amely során megállapítják a véradók vércsoportját, illetve ők vizsgálják ki a véradókat, hogy a vérük egyéb szempontoknak megfelel-e.

Emellett részt vesznek abban a folyamatban is, amely során a vérből előállítják a vérkészítményeket, így is támogatva a vérkészítmény gazdálkodási folyamatokat.

Nélkülük tehát a véradás fontos folyamatai maradnának el, így az ő jelenlétük nélkülözhetetlen a vérellátókban.

Klinikai laboratóriumi szakasszisztens szakmairányai

A vérellátók mellett máshol is fontos szerepet játszanak a klinikai szakasszisztensek, hiszen a szakmánál választható három szakmairány közül a hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens csak az egyik.

A kémiai laboratóriumi szakasszisztens szintén fontos feladatot lát el. Ő az, aki megvizsgál különféle toxikológiai anyagokat, drogokat és gyógyszereket, ezzel segítve az orvosok munkáját.

A mikrobiológiai szakasszisztens szintén az orvosok munkáját segíti, ő például bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat végez különféle mintákon, majd az eredményeket csoportosítja és megvizsgálja.

A klinikai laboratóriumi szakasszisztens szakma ideális választás azok számára, akik élvezik a laboratóriumi munkát, rendelkeznek jó kézügyességgel, és örömmel végzik a precíz és felelősségteljes feladatokat.

Erről a 6 éves (felnőtteknek rövidebb) képzésről többet tudhatsz meg a szakmaleírásunkból, amit az alábbi linken találsz:

Ha szeretnél vért adni, akkor az aktuális véradásokról friss információkat találhatsz az alábbi linken

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.