Jó, ha tudsz mondókázni! – Farkasné Fehér Ivettel a kisgyermekgondozó-, nevelő szakmáról beszélgettünk

Szerző: | 2023. november. 27. | Munka

Kigyermek a szőnyegen színes kockákkal játszik.

Közel öt éve egy fővárosi bölcsődében foglalkozik kisgyermekek gondozásával. Munkáját a hivatásának érzi, mondhatni első látásra beleszeretett a kisgyermekgondozó-, nevelő szakmába. Családjában nem ő az első, aki szakmát tanult. Már a harmadik generáció döntött a szakképzés mellett. Édesanyja a kereskedelemben dolgozott, de legidősebb gyermeke is a szakmatanulást választotta.

Három gyermek édesanyja vagy, ami valljuk be, embert próbáló feladat. Felnőttként mégis úgy döntöttél, hogy kisgyermekgondozó leszel? Miért ezt a szakmát választottad?

Amikor az első gyermekemet elkezdtem beszoktatni a bölcsődébe és beléptem a bölcsőde ajtaján nagyon megtetszett az egész környezet. Két hétig ott lehettem vele így napról-napra többet láttam a kisgyermeknevelők munkájából. Nem tudnék kiemelni egy dolgot sem, miért választottam, mert az egész úgy tetszett ahogy volt. A törődés, gondoskodás, babusgatás és nevelés.

Otthon, anyjaként, ösztönösen érezzük a babusgatás, törődés szükségletét. Miben más ez az érzés, amikor nem a saját gyermekünkről kell gondoskodni?

Nincs különbség. A kisgyermekek a legtisztább lelkek a Földön. Nincs bennük előítélet csak feltétel nélkül szeretnek és elfogadnak. Nagyszerű érzés, amikor a munkahelyen is csak szeretetet kapunk.

A babusgatás mellett milyen feladataid vannak? Hogyan telik egy kisgyermekgondozó napja?

Két műszakos munkarendben dolgozunk. A bölcsődébe napirend van, amit az étkezésekhez igazítunk. Kötelező foglalkozások nincsenek, sokat vagyunk a szabad levegőn, rengeteget játszunk és próbáljuk az egyéni bánásmódot alkalmazni.

A pályaválasztás előtt állóknak miért ajánlanád ezt a szakmát? Milyen az ideális kisgyermekgondozó-, nevelő?

Türelmes, odaadó, közvetlen és nyitott. Jó, ha van kézügyessége, és előny, ha szeret énekelni és mondókázni. Aki úgy dönt, hogy kisgyermekekkel szeretne foglalkozni nem munkát választ, hanem hivatást. Egy kis gyerek mellett lenni élete első éveiben, látni és támogatni őt a világ felfedezésében óriási felelősség, de egyben felemelő érzés is. Mellesleg 46 nap az alapszabadság.

Az emelt alapszabadság mindenképpen nyomós érv.  Az elmondottak alapján úgy gondolom, hogy nem tervezel pályamódosítást. Milyen terveid vannak a továbbtanulás terén?

A közeljövőben nem tervezem, hogy tovább tanulok.  Én még a régi OKJ – s rendszerben végeztem el az érettségin alapuló kisgyermeknevelő képzést. A következő lépcsőfok a főiskola lenne, amelyet nem tartok fontosnak most elvégezni. Talán majd később. Most inkább a legidősebb gyermekem továbbtanulására koncentrálok.

Pályaválasztás előtt áll?

Nem, már középiskolás. A kisebbek általános iskolába járnak, a nagylányom technikumban tanul. A cukrász szaktechnikus szakmát választotta. Ez egy 5 éves képzés, ami nemcsak szakmát, hanem érettségit is ad. Egyelőre nem tudom, hogy a technikum befejezése után, ebben a szakmában fog dolgozni vagy sem. Úgy látom, hogy ilyen korban nagyon kevesen tudják mivel szeretnének foglalkozni, talán mert kevés rálátásuk van a szakmákra.

Viszont neked sikerült megtalálnod a hivatásod.

Igen, határozottan.

Ha szeretnél többet tudni a technikumi képzésről, olvasd el a témában írt cikkünket!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.