Májusi programok a befogadó munkahelyek jegyében – Elindult a Sokszínűségi Hónap

Szerző: | 2023. május. 14. | Munka

A képen egy diszkrimináció mentes munkakörnyezet látható két férfivel.

Számos programot szerveznek májusban különböző hazai cégek a HBLF EU Sokszínűségi Hónap keretében, amelynek célja az előítéletek lebontása és a befogadó munkahelyek kialakítása. A rendezvénysorozat az Európai Sokszínűségi Kartán, a 2004-ben elindított kezdeményezésen alapul. Ez az EU munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit népszerűsíti a cégek körében – adta hírül az UNIside.

Az Európai Sokszínűségi Hónap célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyen és a társadalomban való sokszínűség és befogadás fontosságára, a nemi, faji, vallási, nemzetiségi vagy bármely más alapú munkahelyi diszkrimináció elkerülésére, a minél inkább egyenlő esélyeken alapuló társadalom és gazdaság kialakítására.

Számos hazai cég csatlakozott Sokszínűségi hónaphoz

Magyarországon a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) az EU Sokszínűségi Karta kizárólagos és hivatalos képviselője. Az idei rendezvénysorozathoz számos nagy hazai vállalat és szervezet is csatlakozott, többek között az alábbi cégek:

 • TESCO,
 • Telekom,
 • Shell,
 • Diageo,
 • KPMG,
 • Jobsgarden,
 • Jysk,
 • Schneider,
 • Kyndryl,
 • Yettel,
 • CETIN
 • Praktiker.

A HBLF EU Sokszínűségi Hónap keretében számos rendezvény, workshop és beszélgetés látogatható, online követhető. A programokról itt olvashattok.

„2023-ban a Hungarian Business Leaders Forum kereteiben több közös programot is szervezünk a Sokszínűségi Karta és HBLF tagvállalatokkal. Ezek általában nyitott események, programok és fő céljuk az, hogy jógyakorlatok bemutatásával példát mutassunk, és ötletekkel segítsük azokat a vállalatokat, akiknek fontos ez a téma, és kapcsolódni szeretnének a Sokszínűségi Karta közösségéhez” – mondta Kovács-Czövek Hajnalka, a HBLF ügyvezető igazgatója.

Ilyen programok lesznek

A Sokszínűségi Hónap jegyében a TESCO munkavállalóinak szóló programsorozata három fő téma köré szerveződik: nők és családok, fiatalok és generációk, valamint fogyatékkal élők.

Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) több programmal is csatlakozik a sokszínűségi hónaphoz. Nők, innováció a digitális világban címmel tart konferenciát. Emellett játékalapú workshopot szervez a vezetői döntéshozatal témakörében, valamint az MVÜK Ipari Klub gyárlátogatást szervez a tatabányai Grundfosnál.

Legrand Zrt. nőknek szóló workshopot szervez. A Holland-Magyar Kereskedelmi Egyesület a kulturális sokszínűség jegyében tart előadást „A sokszínű és befogadó vállalatok sikeresebbek, ha igen, miért?” címmel. A Green Business Academy üzleti reggelit tart, mely a természeti biodiverzitás és a társadalmi sokszínűség témaköröket öleli fel.

Praktiker több programmal is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Nyílt rendezvénye a klímaválság, a gyermekkori szorongás, gyermekjogok köré épül. Workshopot tart a szív és érrendszeri megbetegedésekről és azok megelőzéséről, valamint egy online rendezvényében a Lelki állóképességgel foglalkozik.

Műtárgy.com a Műtárgyak Éjszakája Fesztivállal várja az érdeklődőket, ahol külön hangsúlyt kapnak a nők a művészetben. Emellett több programjuk a fogyatékkal élőket célozza meg.

HBLF Sokszínűségi Karta Magyarország is szervez programokat a hónap során, és számos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a sokszínűség és befogadás fontosságára. Többek között Iványi Orsolya menopauza aktivista tart előadást a menopauza-barát munkahelyről, kihívásokról.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Nyereményjáték

Promó

Promó