Az emberi tényező miatt szükséges az MI-t kordában tartani

Szerző: | 2024. január. 26. | Fősodor

Jakab Roland, a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. (Fotó: Vogt Gergely)

Több évtizedes időtávban következhet el a mesterséges szuperintelligenciák kora, ám addig sem kell tartani az „öntudatra ébredő” gépektől, inkább jobban meg kell ismerni az MI adta lehetőségeket, mind a szakmának mind a társadalom egészének – véli a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Jakab Roland szerint a magyar kutatók a világ élvonalában vannak úgy az MI-vel segített gépi látás terén, mint az orvosi képalkotásban, vagy az önvezető autózásban.

Mit érdemes tudni az MI rendszerekről? Hol tart ma a fejlődés?

Szakmai szempontból a mesterségesintelligencia-rendszerek (MI, angol rövidítéssel: AI) három szintjét ismerjük. Ezek közül az első a Narrow vagy Weak

AI (azaz keskeny MI), amely csupán néhány specifikus feladatot lát el, és nem nevezhető tényleges intelligenciának. A második szint a General vagy Strong AI (AGI), amely általános, már-már ember szintű intelligencia. Ezt jelenleg nem érjük el, de a most nagy ismertségre szert tett számos generatív MI-modell, mint például a ChatGPT 4-es és későbbi verziói esetén már úgy tűnhet sokszor, mintha emberi értelemmel beszélgetnénk.

Ha már most úgy tűnik, hogy „élő ember” a ChatGPT 4, akkor mi lenne a harmadik MI-szint?

A harmadik a mesterséges szuperintelligencia, angol rövidítéssel ASI. Ami még természetesen nem létezik. Ám egy ilyen, szuperintelligenciával felvértezett számítógép képes lenne az embert csaknem minden területen túlszárnyalni, többek között a tudományos kreativitásban, az általános bölcsességben és a társadalmi készségekben is.

Helyben vagyunk, ez legizgalmas terep, számos utópia és antiutópia kedvenc témája. Mikor jöhet el ön szerint szuperintelligens gépek kora?

Nagyon gyorsan változik ez a világ, de néhány éves távlatban egyelőre nem kell ezzel számolnunk. Jelenleg a kutatók között sincs egyetértés abban, milyen időtávon várható a harmadik MI-szintre ugrás. Személy szerint azt gondolom, hogy feltehetően még több évtizede kell, mire elkövetkezik a mesterséges szuperintelligenciák kora. Ez egyenes, nyilvánvalóan várható következménye a második szintnek.

Hogyan, milyen elven működnek a ma létező MI-k legfejlettebb verziói?

Mit teszünk mi, magyarok, hiszen az informatikában meglehetősen jók vagyunk, igaz?

Ez az interjú teljes terjedemében megtalálható az alábbi – UNI In& Out Innováció – nyomtatott kiadványunkban is, amelynek a fő támogatója a Siemens Zrt.

Itt megtalálod továbbá a STEAM képzési területek listáit is. Benne vannak az innovációhoz kapcsolódó képesítések, szakmák, és a top középiskolák listája is

Nézz bele az innovációs kiadványunkba, amit nyomtatott verzióban most meg is vásárolhatsz!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.