Mikrotanúsítványok a szak- és felnőttképzésben, valamint a felsőoktatásban

Szerző: | 2023. október. 4. | Fősodor

Lifelong learning illusztráció

A szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzések igazolására egységes mikrotanúsítványok bevezetését tervezi a kormány – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy a témában rendezett szakmai konferencián.

Hankó Balázs az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen arról beszélt, hogy a szakképzés, a felsőoktatás, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása.  

Az egyéni tanulási számlarendszer és a mikrotanúsítványok bevezetésének kidolgozása a Készségek Európai Éve 2023 programsorozat keretében indulhat el

A mikrotanúsítványok rendszere rövidebb ideig tartó képzéseken, kurzusokon vagy tréningeken nyújt lehetőséget a specifikus ismeretek megszerzésére. Ez a koncepció lehetővé teszi a készségek és kompetenciák célzott fejlesztését, amelyek alkalmazkodnak a gyorsan változó társadalomhoz és munkaerőpiachoz, ezzel támogatva az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.

Egy autószerelő beiratkozhat az elektromos autókra vonatkozó tananyagegységek elvégzésére a szakképzésbe, egy programozó pedig felvehet egy új programozói nyelv elsajátítására szolgáló kurzust valamely felsőoktatási intézményben.

A megújult szakképzési rendszer „mestereket” ad a gazdaság szereplőivel együttműködésben megvalósuló duális képzésnek köszönhetően, a felnőttképzés pedig egyfajta gyors reagálás a folyamatosan változó környezetre és gazdasági igényekre – mondta az államtitkár.  

Hankó Balázs úgy fogalmazott, „nem állunk rosszul, a magyar szakképzés ugyanis Európa-bajnok, a magyar felsőoktatásból 12 egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és majdnem minden napra jut egy Nobel-díj”. Ebbe a sorba illeszkednének a mikrotanúsítványok.

 

A mikrotanúsítványok rendszerének köszönhetően a szakképzés moduláris rendszeréből részszakmák és alapszakmák jöhetnének létre, a felsőoktatásban pedig kredit is járna az elvégzésükért

emelte ki Hankó Balázs.

Megjegyezte, hogy a mikrotanúsítványoknak köszönhetően gyors képzéseket lehetne biztosítani, amelyek erősítenék a munkaerőpiaci hatékonyságot is.  Mindennek közös kulcsa a digitális tananyag lehetne, amely a szakképzésben már számos területen, a felsőoktatásban pedig egyre szélesebb körben elérhető – tette hozzá Hankó Balázs.  Az Egyéni Tanulási Számláról azt mondta, hogy az egyfajta „tanulási Szép-kártya” lenne, amely a képzés finanszírozásában segítené a résztvevőket.

Az egyéni tanulási számlarendszer és a mikrotanúsítványok bevezetésének kidolgozása a Készségek Európai Éve 2023 programsorozat keretében indulhat el. A Készségek Európai Éve 2023 programsorozathoz kapcsolódó információk elérhetők az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. honlapján.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.