Tehetünk drónokkal a növényvédelem érdekében!

Szerző: | 2024. január. 27. | Fősodor

A növényvédelem érdekében alkalmazhatunk drónokat. (Fotó: 123RF)

Amióta csak feltalálták a drónokat, azóta foglalkoztatja a tudósokat, hogyan is lehetne ezt a technikát a növényvédelem érdekében is alkalmazni.

A növényvédelem volt az elsődleges oka, amiért feltalálták a drónokat?

Nem, elsősorban pilóta nélküli harci robotnak szánták őket, amelyeket már az 1960-as évektől be lehet vetni ellenséges területen. Később jöttek csak rá, hogy olyan ökológiai hasznai is vannak, mint az állat– vagy a növényvédelem.

Évek óta kutatnak

Az ISM Technology nagyon hosszú ideje kutatja, mi a legjobb módja a drónos növényvédelemnek. Ez azt jelenti, hogy a növényeket érő élő és élettelen károsító tényezők, valamint az azok ellen történő védekezés hasznos legyen.

A permetező drónok olyan nagy emelőkapacitással rendelkeznek, hogy minimum 5 liter, de a hatékony munkateljesítmény érdekében akár legtöbb esetben 10-15 liter permetlevet is tudnak szállítani. Az ilyen eszközök rotor fesztávolsága több méter is lehet. Kezelési magasságuk szabályozható, javasolt tartomány a növénykultúra felett fél-másfél méteres magasság.

Versenyt is létrehoztak a drónos növényvédelemnek

A termékverseny szakmai zsűrije kétkörös bírálat után Gépesítés kategóriában Nagydíjal ismerte el a az ISM Drone Field Base-t. Ez egy multifunkcionális eszköz: keverőgép, irányítóközpont, digitális adatgyűjtő és meteorológiai állomás is egyben. 2017 óta kutatja a drónos permetezés hatékonyságát, több mint 15 ezer tesztrepülés és 10 ezer hektárnyi terület bevonásával. 

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.