Pölöskei Gáborné: 30 százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

Szerző: | 2023. október. 6. | Fősodor

Öltönyös férfi egy emelődarun könyvet olvas.

Az elmúlt években a szakképzésbe jelentkezők száma 30 százalékkal nőtt Magyarországon. A szakképzés iránti érdeklődés olyan magas, hogy egyes iskolák nem is tudnak valamennyi oda jelentkező tanulót fogadni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a 3. debreceni Hello Szakma- Út a jövőbe – pályaorientációs, karriertámogató és tájékoztató kiállításon csütörtökön.

 Pölöskei Gáborné a Debreceni Szakképzési Centrum több mint 3 ezer résztvevőt vonzó eseményének megnyitóján kifejtette, látható az is, hogy egyre többen jelentkeznek a szakképzésből egyetemre.

A mintegy 80 kiállítónak, többségében a centrum iskoláinak és a partnervállalatainak bemutatkozási lehetőséget adó rendezvényen Pölöskei Gáborné arról is beszélt, hogy a szakképzés nagy utat tett meg az elmúlt időben, ezalatt jelentősen átalakult. Módszertanában, tartalmában, szerkezetében és a képzésekben is megújult, ehhez az iskoláknak is alkalmazkodni kellett.

A szakképzés jóval több a korábbi szakmunkásképzésnél, sokkal komolyabb képzésről van szó – emelte ki Pölöskei Gáborné, és kijelentette, hogy a „szakképzésé a jövő”.

 Minderre azonban szükség volt, ugyanis a szakképzésnek a gazdaság igényeit kell kiszolgálnia, feladata a minőségi munkaerő megteremtése a munkaerőpiacra – részletezte a helyettes államtitkár.

Korábban írtunk az Oktatási Hivatal által közzétett idei középiskolai felvételizők számáról, amely szerint 2022-ben a technikum volt a legnépszerűbb intézménytípus a 9. évfolyamra jelentkezők körében. Az alapfokú oktatásból a szakképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben emelkedett. 2021-ben a nyolcadikosok 40,99 százaléka, 2022-ben 42,14 százaléka, míg idén 42,84 százaléka technikumba tanult tovább.

Idén első alkalommal az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) elkészítette a száz legjobb hazai technikum rangsorát is.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.